На Вінниччині знайшли стародавній комплекс епохи бронзи, який належав древній культурі

На Вінниччині знайшли комплекс Ґава-Голіградської культури, яка датується XI – серединою VII ст. до н.е. А саме бронзові артефакти в красивій патині – вістря списа, орнаментовані браслети та втульчасте тесло. Про це повідомив Святослав Струсь у спільноті Історія та археологія.

Культура Ґава-Голігради сформувалася у Карпатському басейні та їх входила до числа культур фракійського гальштату. Незвична назва походить від могильника Ґава в Угорщині та поселення Голігради на Середньому Дністрі. Датується XI – серединою VII ст. до н.е.

Основними напрямами господарства представників цієї культури були землероб­ство, скотарство, гончарство, мета­лургія бронзи, видобуток солі, тор­гівля.

Раніше вже були знайдені ліпний чорнолискований посуд різних форм, пишно оздоблений геометричним орнамен­том у вигляді широких, заглиблених ліній, знаряддя праці та прикраси з бронзи. Всі ці артефакти належали саме до культури Ґава-Голігради.

Скарби цієї спільноти свід­чать про диференціацію суспільства. Носії культури Ґава-Голігради впли­нули на формування деяких рис чорноліської культури. Основні па­м'ятки: Михалківський та Голіградський скарби; могильники Сопіт, Завалля. Етнічна належність насе­лення – фрако-іллірійська.



Переглядів: 296
Поширень: 0

Останні новини