Вчені знайшли новий вид динозаврів із великими, схожими на леза, рогами: що це за тварина

Американські вчені Марк Ловен та Джозеф Сертич у горах Монтани (США) виявили рештки досі неводомого травоїдного динозавра з дуже химерним набором рогів, схожими на вигнуті леза. Новий вид вони назвали Lokiceratops rangiformis, на честь скандинавського бога Локі, який у всесвіті Marvel теж мав роги.

Про це пише Science News.

Вони також зробили свій внесок у реконструкцію динозавра. Використовуючи знайдені шматки розміром не більше обідніх тарілок, вони зібрали череп динозавтра та виявили, що він не належить до жодного відомого виду. 

Цей динозавр виявився справжнім гігантом: він найбільший із групи рогатих центрозаврів, знайдений у Північній Америці. Зріст істоти оцінили в 22 фути (6,7 метра) у довжину, а вагу в 11 000 фунтів (5 метричних тонн). У нього відсутній носовий ріг, який є типовим для його виду, і він має найбільші лапаті роги з усіх рогатих динозаврів, яких коли-небудь досліджували вчені.

Сертич порівняв роги динозаврів із пташиним пір'ям. Птахи відрізняють свій вид від інших споріднених видів за кольорами та візерунками на пір’ї.

«Ми вважаємо, що роги цих динозаврів були аналогічними тим, що птахи роблять із дисплеями», — сказав Сертич. «Вони використовують їх або для вибору партнера, або для розпізнавання видів».

Локіцератопс був викопаний із тих самих шарів гірської породи, що й чотири інші види динозаврів.

«Це нечувана різноманітність — знайти п’ять різних видів, які живуть разом», — сказав Сертич.

«Локіцератопс дає нам зрозуміти, що ми бачимо лише поверхню, коли йдеться про різноманітність і зв’язки в генеалогічному дереві рогатих динозаврів», — сказав Ловен.



Переглядів: 594
Поширень: 0

Останні новини