Варіанти розвитку території SUN у Вінниці: що буде на місці колишнього санаторію ім. Коцюбинського

Нещодавно, 24 квітня, у Туристичному хабі Вінниці засідала фокусгрупа стосовно підготовки концепції ревіталізації території колишнього дитячого санаторію ім. Коцюбинського. Учасники, які представляли туристичну та культурну сфери міста, а також члени робочої групи, обговорили результати першої з трьох професійних резиденцій. Зокрема мова йшла про виклики, "червоні лінії", наповнення простору і варіанти майбутньої концепції Території SUN.

Про це повідомляє Вінницька міська рада.

Це черговий етап грантового проєкту «Platform of Action: розвиток Території SUN» (за підтримки Ґете-Інституту в рамках програми EU4Culture), покликаного сформувати та винести на широке обговорення сталу концепцію розвитку цього міського простору на Старому місті.

Раніше було проведене онлайн-опитування громадської думки, після якого розпочались професійні резиденції за участю місцевих і запрошених експертів з різних секторів. Перша з них на тему “Туризм, культурні й креативні індустрії” відбулася 12-14 квітня.

«Хоч перша резиденція мала бути тільки про наповнення, але через те, що запрошені експерти були з різних галузей, ми торкнулися комплексного бачення розвитку території. Під час резиденції провели глибинну екскурсію для експертів, які приїхали з інших міст України, познайомили їх з культурними інституціями у Вінниці, розповіли про програми, які тут існують – щоб вони мали комплексне бачення про контекст Вінниці. Також ми пройшли з експертами Територією Sun, щоб вони розуміли, з яким об’єктом працюємо. Далі тривала робота над концепцією та рішеннями. Зараз ми говоримо про короткострокові рішення, тому що триває війна. Але амбіційність цього проєкту і точки його зростання мають бути присутні, – розповіла Олександра Венславовська, співголова робочої групи, голова ГО «Мистецьке об’єднання “Плай”».

Перші напрацювання щодо можливих концепцій ревіталізації для присутніх представила кураторка резиденції Мар'яна Куземська – культурна менеджерка та координаторка напрямку місцевого розвитку незалежного аналітичного центру Cedos. Також Мар’яна координувала робочу групу з написання «Стратегії розвитку культури Львова 2025».

Загальна ідея проєкту - зробити з Території Sun своєрідний центр екології, культури і відновлення. Для цього експерти окреслили “червоні лінії”, чого точно не має там бути (що небажане):

нове капітальне будівництво (житловий комплекс, торгівельний центр, капітальна спортивна інфраструктура); повна комерціалізація простору чи ресторан на воді; “шашлики”, альтанки, кальяни; прокат квадроциклів, мототранспорту; контактний зоопарк, майданчик для вигулу собак; атракціони, аніматори, надувні гірки, платний пляж, мотузковий парк; стандартизований дитячий майданчик.

Натомість у пропозиціях експертів закцентовано на трьох складових:

екологічні практики (освітня програма для дітей та дорослих, сімейні програми, експериментальні майданчики для екоактивістів); культура (фестиваль як опорна подія, мистецькі пленери, експозиція лендарту, поліфункціональний освітньо-подієвий простір - для камерних заходів, майстеркласів, арттерапії на базі існуючої інфраструктури); туристичний центр як вхідний простір до Сабарівського лісу (можливість оренди обладнання, тематичні тренінги, реабілітаційні заходи тощо).

Щодо наповнення простору, то експерти бачать там збережену унікальність місця, доступ до водойм, безбар’єрність, екологічність і сталість, мультифункціональність, контрольований доступ до території, природоорієнтовані рішення, екологічне просвітництво, рішення для мінімізації шумних подій (“тиша як цінність”), роботу з місцевою громадою, простір-365, можливість провести цілий день, популяризацію мистецтва, взаємодію митців, розроблені правила території і правила для входження комерційних точок.

Андрій Очеретний, заступник вінницького міського голови і голова робочої групи, зазначив, що запропонований варіант концепції дозволяє широко охопити можливості Території SUN. Розглядати її не лише як майданчик для екотуризму й активного відпочинку, чи лише для культурних подій, а органічно поєднати ці два напрямки.

«Раніше озвучувалася думка, щоб залишити статус санаторію. Але не думаю, що це доцільно, тому що ця територія має працювати не для обмеженого кола людей. І однозначно там не може бути те, що погіршить і територію, і життя людей поряд. Тому всі ці “червоні лінії” дійсно мають бути враховані. При розробці майбутньої концепції потрібно думати, щоб був поштовх до розвитку інфраструктури туризму і культури; розуміти, як водні простори навколо адаптуються в цю територію (бо вони мають теж свою принаду)... У підсумку активності будуть пов’язані з широким колом зацікавлених аудиторій. І я переконаний, що можна напрацювати унікальний проєкт не тільки для нашого міста, а й для України», – зазначив Андрій Очеретний.

Наступні дві резиденції з експертами (за напрямами “екологія/ландшафт” та “архітектура/урбаністик”) відбудуться у травні. Їхні підсумки підіб’ють на таких же фокусгрупах, запросивши представників сфер екології та просторового розвитку з Вінниці. А далі організатори працюватимуть над самим документом - концепцією ревіталізації Території SUN.

«Ту концепцію, яка є результатом резиденцій (“чорновий варіант”) плануємо презентувати вже у кінці червня на Території SUN – безпосередньо для мешканців мікрорайону та зацікавлених сторін. А далі впродовж літа документ буде виставлений на громадське обговорення, щоб врахувати пропозиції та побажання і вже восени винести документ на сесію міської ради. У підсумку він стане стратегічним орієнтиром майбутнього розвитку Території SUN як культурної і рекреаційної зони для розвитку соціального підприємництва, креативних індустрій та сталого міського планування», – зазначив директор департаменту маркетингу міста і туризму Олександр Вешелені.



Переглядів: 705
Поширень: 0

Останні новини