У Чорнобильській зоні знайшли стійких до радіації черв’яків

Після майже чотирьох десятиліть з моменту страшної аварії на Чорнобильській атомній електростанції вчені з Нью-Йоркського університету провели дослідження, яке показало, що мікроскопічні черв'яки, які живуть у Чорнобильській зоні, не мають пошкоджень у генах через вплив радіації. Про це пише Mirror.

Софія Тінторі, перша авторка дослідження, зазначила: «Ми ще не повністю розуміємо наслідки катастрофи для місцевої флори та фауни. Чи призвела зміна середовища до відбору більш стійких до радіації видів або особин?».

Дослідники обрали для аналізу нематод, мікроскопічних черв'яків з простими геномами, що дозволило вченим краще розуміти біологічні процеси. Вони порівняли гени 15-ти черв'яків виду Oscheius tipulae з п'ятьма іншими зразками з різних куточків світу. Виявилося, що гени черв'яків із Чорнобиля не містять слідів радіаційного впливу.

Це не означає, що Чорнобиль є безпечним, але свідчить про те, що нематоди є дуже витривалими тваринами, які можуть виживати в екстремальних умовах. Дослідники мали на меті визначити, чи вміють черв'яки з Чорнобиля ефективно захищати або відновлювати свою ДНК. Вони визначили швидкість росту популяцій черв'яків і виміряли чутливість їхніх нащадків до різних типів пошкодження ДНК.

Хоча були відмінності між лініями черв'яків у відновленні пошкоджень ДНК, ці різниці не відповідали рівню радіації в їхньому середовищі. Це означає, що черв'яки з Чорнобиля не обов'язково є більш толерантними до радіації, і їхні гени не еволюціонували під впливом радіоактивного середовища. Ці висновки допомагають краще зрозуміти, як відрізняється репарація ДНК у різних організмів і можуть зробити внесок у наше розуміння природних відмінностей людей.

Результати дають дослідникам підказки щодо того, як репарація ДНК може відрізнятися від людини до людини, і, незважаючи на генетичну простоту O. tipulae, може привести до кращого розуміння природних варіацій у людей. «Тепер, коли ми знаємо, які штами O. tipulae більш чутливі або більш толерантні до пошкодження ДНК, ми можемо використовувати їх, щоб дослідити, чому різні люди частіше за інших страждають від впливу канцерогенів», — сказала Тінторі.



Переглядів: 281
Поширень: 0

Останні новини