Аналіз "воєнних" покупок народних депутатів згідно поданих декларацій: хто забрав "першість"

Згідно аналізу декларацій народних обранців, який провела УП, найбільше нерухомості і автомобілів за час війни з'явилося у нардепів бізес-групи "Довіра". Свій внесок у цей "рекорд" зробили і наші земляки з групи олігарха Юрія Косюка -Кучер, Білозір, Вацак. Останні нещодавно вже втрапляли у скандал з купівлею елітних авто під час війни.

31 січня 2024 року завершився термін подання декларацій державними службовцями за 2021-й та 2022-й роки, включаючи і народних депутатів.

Економічна правда проаналізувала ці декларації на предмет придбання, отримання або користування новими автомобілями та нерухомістю за 2022 рік. Дослідження враховувало лише цей період, оскільки звіти за 2023 рік були оприлюднені лише декількома особами. Ймовірно, ці цифри можуть бути ще вищими.

Отже, протягом першого року великої війни депутати оголосили про придбання 134 нових транспортних засобів, не враховуючи 304, якими вони вже володіли. 109 депутатів отримали хоча б один новий автомобіль. Чверть сотні народних обранців або не володіють автомобілями, або не подали свої декларації.

Раніше зазначалося про зростання обсягів продажів Mercedes, BMW та Lexus в Україні у 2022-2023 роках, які перевищили навіть довоєнний 2021 рік. Зазначене дослідження вказує на те, що народні депутати  є гарним зрізом суспільства, оскільки вони переважно обирають автомобілі Mercedes (19 авто) та Lexus (11 авто).

Під час війни українці купують дорожчі автомобілі. Чому так?

Схожа ситуація і в галузі нерухомості. У народних депутатів з'явилось 260 нових об'єктів нерухомості, не враховуючи майже тисячі тих, які були набуті до початку великої війни, такі як квартири, будинки та земельні ділянки. Кожен третій депутат оголосив про нові придбання в цій сфері.

Порівнюючи фракції, найбільша кількість нових активів, зокрема автомобілів та об'єктів нерухомості, припадає на представників бізнес-групи "Довіра" і партії "Слуга народу".

Варто відзначити, що не завжди йдеться про придбання, особливо  якщо це житло, яке часто орендують. Отримання майна в користування стало популярнішим, особливо після великої війни, як підтверджує аналіз близько 1,5 тисяч активів, які народні депутати отримали з вересня 2019 року.

Дослідження розділило це майно на дві групи: те, яке з'явилося до лютого 2022 року і те, яке з'явилося після. Виявилося, що раніше 58% автомобілів були у власності, але після лютого 2022 року ця цифра зменшилася до 45% (до отримання статусу народного депутата у 2019 році вона становила 77%).

З майже тисячі об'єктів нерухомості до лютого 2022 року у власності були 59%, тепер – лише 45% (до обрання депутатами цей показник становив 72%).

Не для ЗСУ. УП знайшла нові автівки депутатів та чиновників

Більшість майна, яке народні депутати вказують у своїх деклараціях, фактично перебуває в їхньому користуванні через оренду або "інше право користування". У випадку нерухомості, останній термін може вказувати на наявність сервітуту, а в разі транспортних засобів – на користування автомобілями, які належать близьким чи друзям.

Зміна форми володіння нерухомістю може бути пояснена впливом великої війни, оскільки багато українців утримуються від вкладення грошей у нерухомість з певних ризикованих обставин. Щодо автомобілів, така поведінка виглядає дивно, імовірно, народні депутати уникають демонстрації факту придбання автомобілів під час війни, оглядаючись на громадську думку.

Слід відзначити, що владна фракція "Слуга народу" використала ситуацію з війною, приховуючи публікацію декларацій, і погодилася висвітлити їх тільки під тиском МВФ. Здається, що кожен депутат розглядав оренду як менш ганебну альтернативу порівняно із фактом придбання. Однак загальна картина свідчить про інше.



Переглядів: 425
Поширень: 0

Останні новини