Сигарети в Україні подорожчають, щоб відповідати європейським стандартам

Від січня в Україні буде введено новий дизайн упаковки сигарет. Згідно з оновленими вимогами, попередження про шкідливість куріння повинно займати 65% поверхні пачки. Це стає частиною загальноєвропейської практики. У 2024 році вартість сигарет також збільшиться через підвищення акцизу принаймні на 20%. Про це пише oboz.ua.

Вартість сигарет буде залежати від їх класу: українські з фільтром, середнього класу та преміум. За минулий рік ціни значно зросли:

українські сигарети подорожчали на 11,2 грн до 75,2 грн за пачку; середнього класу - на 11,5 грн до 81,4 грн; преміум класу - на 13,5 грн до 96,17 грн.

Враховуючи обіцяне щорічне підвищення акцизу на тютюнові вироби на 20%, у 2025 році вартість пачки може досягти 1,8 євро або більше. Це призведе до того, що українські ціни на сигарети будуть значно вищі, ніж у сусідніх країнах ЄС.

Зараз українські сигарети продаються за 105 грн, тоді як у Польщі вони коштують 178,5 грн. Це сприяє контрабанді, оскільки мешканці прикордонних регіонів регулярно перетинають кордон, купуючи сигарети за більш низькими цінами, але після перетину кордону вони стають дорожчими приблизно на 70%.

Також зазначається, що в ЄС є строгі вимоги щодо дизайну упаковки сигарет, зокрема розміщення фото, опису хвороб та застережень, які займають більше частини пачки. У 2024 році за тисячу сигарет українці мали сплачувати акциз в розмірі 2 516,54 грн. Очікується, що це зростання вартості сигарет буде принаймні 12 грн, зокрема через збільшення акцизу.


Теги: сигарети

Переглядів: 290
Поширень: 0

Останні новини