Безпечно та абсолютно анонімно: у Вінниці працюють кризові кімнати для постраждалих від домашнього насильства

Міський центр соціальних служб у Вінниці активно підтримує осіб, які стали жертвами домашнього та гендерно зумовленого насильства. Для цих постраждалих осіб надзвичайно важливо мати безпечне місце, де вони можуть відчути захист і підтримку. Саме для цього при Денному центрі соціально-психологічної допомоги функціонують спеціальні кризові кімнати. Протягом 2023 року ці кімнати надали допомогу 14 жінкам і 12 дітям, - повідомляє міська рада.

«З кожним роком зростає кількість людей, які звертаються по допомогу з приводу домашнього насильства. На базі Вінницького міського центру соціальних служб працюють спеціалізовані служби підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі. Зокрема, Мобільні бригади соціально-психологічної допомоги виїжджають на випадки домашнього насильства та надають соціально-психологічну допомогу постраждалим особам екстрено (кризово). Проте часто постраждалі особи потребують безпечного місця перебування. Тому при Денному центрі соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі діють кризові кімнати – повноцінний безпечний простір для жінок і дітей з усіма необхідними меблями, засобами гігієни та харчуванням», – розповіла директорка Вінницького міського центру соціальних служб Наталія Добровольська.

У кризових кімнатах є 18 ліжкомісць, і це приміщення забезпечує повну безпеку та абсолютну анонімність для жінок разом із їхніми дітьми, які стали жертвами насильства. Люди, які перебувають у кризовій кімнаті, можуть отримувати різноманітні соціальні послуги, психологічну підтримку та правову допомогу.

«Розв'язання проблеми домашнього насильства має бути комплексним. Тому наші фахівці та психологи працюють не лише з постраждалою від домашнього насильства особою, але й з кривдником. Цим займається окремий відділ Центру соціальних служб», – зазначила Наталія Добровольська.

Термін перебування у кризовій кімнаті обмежений і не може перевищувати 20 діб. По закінченню цього строку, постраждалу особу можуть перевести до інших спеціалізованих установ, що надають соціальні послуги. Для отримання доступу до кризових кімнат можна звернутися особисто або за направленням Вінницького міського центру соціальних служб або уповноваженого підрозділу органу Національної поліції.

Вінничани, що постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі і потребують влаштування до кризових кімнат, можуть звернутися за номерами телефонів: 098-900-15-60, (0432) 67-04-60, 093-900-15-60. Також можна зателефонувати до фахівців мобільних бригад соціально-психологічної допомоги за номерами: 050-901-91-67, 050-258-56-43.



Переглядів: 591
Поширень: 0

Останні новини