Туреччина, Румунія та Болгарія планують створити спільний підрозділ для розмінування Чорного моря

Туреччина, Румунія та Болгарія розглядають можливість створення спільних сил для очищення Чорного моря від мін, які потрапили у ці води внаслідок конфлікту Росії з Україною, - повідомляє редакція zaxid.net.

Країни наразі працюють над деталями плану, і можливо, вже наступного місяця вони створять спеціальний підрозділ, який буде відповідати за цю операцію. Враховуючи те, що російські атаки наближаються до кордонів НАТО, альянс намагається знайти збалансований спосіб реагування на ці події, щоб уникнути ескалації конфлікту.

Важливо зауважити, що ця операція не буде проводитися під егідою НАТО, але спільні зусилля з розмінування Чорного моря можуть стати першими спільними діями союзників в цьому регіоні після російського вторгнення в Україну.

Нові сили повинні бути "цілком мирними" і не призведуть до розміщення нових кораблів НАТО у Чорному морі. Один з чиновників зазначив, що однією з цілей цієї місії є демонстрація того, що три країни можуть вирішити цю проблему самостійно. Після початку повномасштабного вторгнення Росії, союзники НАТО підсилили спостереження та розвідку в регіоні.

Туреччина використовує міжнародну угоду, яка дозволяє проходити військовим кораблям, належним лише причорноморським державам, а не іншим країнам, включаючи союзників НАТО, з метою "запобігти ескалації конфлікту".



Переглядів: 494
Поширень: 0

Останні новини