Вінниця-Нансі: новий крок у протезування та реабілітації пацієнтів

Сьогодні відбулася відеоконференція між експертами з Вінниці та Нансі, на якій обговорювали можливості нашого міста в області протезування та реабілітації для військових та цивільних осіб, а також перспективи співпраці з французькими партнерами. Нагадаємо, що співпраця з Нансі у цій галузі є важливим аспектом наших взаємин, і це було відзначено при підписанні Меморандуму про встановлення побратимських відносин. Зараз вінницька делегація, очолювана заступницею міського голови Галиною Якубович, перебуває з офіційним візитом у Нансі, і метою цього візиту є підготовка документів для подальшого розвитку нашого партнерства, зокрема в сфері медицини.

Під час цієї зустрічі були акцентовані потенційні напрями розвитку співпраці. У Вінниці в аудиторії були присутні представники департаменту охорони здоров'я міської ради, а також закладів медицини, які надають послуги у сфері протезування та реабілітації, незалежно від їх власності (державних, комунальних або приватних).

Внаслідок війни в Україні зросла кількість осіб, які потребують такий вид допомоги. Але точно підрахувати цю кількість наразі неможливо через постійні зміни в статистиці. У Вінниці вже здійснюється процес виготовлення сучасних протезів, і це робиться швидко і якісно. Однак є необхідність в застосуванні сучасних світових практик, як зазначила заступниця міського голови Вінниці, Галина Якубович.

«Сьогодні дуже важливо мати можливість бачити та вивчати новітній досвід. Адже ви знаєте, що в Україні триває повномасштабна війна і, на жаль, дуже багато наших громадян – і військових, і цивільних, – потребують протезування. Тому це дуже актуально для України нині», – каже Галина Якубович.

Інститут Жана Ламура у Нансі - це велика науково-дослідницька лабораторія, яка має партнерські зв'язки з 30 країнами світу і співпрацює з 150 підприємствами. Це дозволяє швидко впроваджувати нові експериментальні розробки. Про це заявив професор Жан-Філіп Жель, який керує напрямком розробки нано-біологічних матеріалів.

За його словами, фахівці центру використовують екологічно безпечні матеріали у своїй роботі, і вони активно розробляють електромеханічні протези, що дозволяють максимально відтворити біометричні характеристики втрачених кінцівок. Однак також важливо враховувати фінансові аспекти виготовлення таких протезів: витрати повинні бути розумними і відповідати індивідуальним потребам кожного пацієнта.

«Ми можемо надати всю необхідну інформацію щодо підбору матеріалів для виготовлення ортезів та протезів, їх форми та шляхів реабілітації людей як із тимчасовою формою інвалідності, так і пожиттєвою. Все для того, щоб максимально повернути їх до повноцінного життя», – каже доктор Жель.

Вінницькі представники наголосили на необхідності встановлення системного обміну досвідом. Це можна здійснити через організацію навчання фахівців у Нансі та на місцях, на базі вінницьких протезно-ортопедичних підприємств і лікарень. Також важливим є залучення до участі у відповідних міжнародних форумах і конференціях. Заочно, велике сподівання покладають і на отримання новітнього обладнання та техніки від французьких партнерів.

«Нас дуже цікавить співпраця щодо якісного протезування та якісної реабілітації, адже ці напрями мають йти у тандемі, – наголосив директор департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради Олександр Шиш. – У своїй роботі ми використовуємо принцип «мультидисциплінарна реабілітація», що характеризує комплексний підхід до лікування пацієнтів. За результатами нашої сьогоднішньої зустрічі ми сформуємо окремі робочі групи реабілітологів та протезистів із включенням фахівців профільної медицини, які матимуть можливість у подальшому переймати найкращі французькі практики та засвоювати навички роботи із новими розробками».

На завершення зустрічі Олександр Шиш висловив сподівання на тривале та плідне співробітництво із партнерами з міста Нансі у сфері охорони здоров’я.

«У нас попереду ще дуже багато роботи та викликів. Маємо надію, що сьогоднішня зустріч матиме гарне продовження», – зазначив директор департаменту.



Переглядів: 400
Поширень: 0

Останні новини