На Вінниччині загинула ціла ферма червонокнижної риби: подробиці

Вчора, 3 жовтня, сталася загибель водних біоресурсів у суб’єкта аквакультури Ukrainian Caviar Berry, де вирощують осетрових риб. Інцидент стався на Ладижинському водосховищі у Вінницькій області.

Про це повідомляють у Вінницькому рибоохоронному патрулі.

Загинули осетрові види риб приблизною кількістю 3000 екземплярів, вагою біля 9 тонн, в тому числі маточні поголів’я «Осетра російського», «Ленського осетра» та «Білуги».

Місце гибелі обстежували працівники Державної екологічної інспекції у Вінницькій області, Держпродспоживслужби у Вінницькій області, поліція та прокуратура. За цим фактом внесено відомості до єдиного реєстру досудових розслідувань, триває слідство.

У компанії Ukrainian Caviar Berry повідомили, що знищено єдина найбільше стадо племінного азовського осетра.

"За десять років наше господарство пройшло нелегкий шлях. Ми змогли врятувати унікальну червонокнижну рибу в 2014 році, коли були бої під Маріуполем.

Ми не опустили руки, коли в 2022-му на початку повномасштабного вторгнення з нашого господарства в Ладижині вкрали велику частину Азовського осетра і білуги. Поліція досі шукає крадіїв. Цього літа ураган зламав нашу понтонну лінію, але ми врятували осетрів. Всі ці роки ми не здавалися й рухалися вперед, покращуючи смак ікри та вдосконалюючи технологію вирощування. Нашу ікру купували клієнти з усього світу, які приїздили в Україну у справах.

Зазвичай рибу вбивають, щоб дістати ікру. Але це був не наш метод. Ми отримували ікру шляхом "доїння" й риба залишалася живою.

На жаль, не все в наших силах. Ми не можемо зупинити забруднення води в річці Південний Буг. Величезний резервуар на річці, в якому росли наші осетри, тепер виглядає як зливна яма. Викид у воду неймовірно великої кількості шкідливих речовин призвів до миттєвої смерті 9 тонн червонокнижної риби- Білуги, Ленського, Азовського Осетра, Гібрида білуги (Бестер)", - йдеться у повідомленні.

Як зазначили в Державній екологічній інспекції у Вінницькій області, наразі проводиться інструментально-лабораторне дослідження відібраних проб на вміст забруднюючих речовин. Про результати дослідження повідомлять додатково.

Ukrainian Caviar Berry - українська компанія з Маріуполя, яка спеціалізувалася на виробництві чорної ікри та вирощувані осетрових видів риб. З 2017 року ферма переїхала у місто Ладижин на Вінниччині.


Теги: Вінниця

Переглядів: 1824
Поширень: 0

Останні новини