Звук та тривога: як гучна їзда впливає на психіку громадян

Жителі України скаржаться на надмірний шум, схожий на "Шахед", який створюють гучні мотоцикли на дорогах. Це викликає не тільки незручності, але і почуття тривоги, оскільки звуки нагадують шум безпілотників. Іноді важко визначити, чи це летить щось небезпечне, чи це просто мотоциклісти на шляху. Як така ситуація впливає на психіку громадян і чи можуть правоохоронці втрутитися, це було розглянуто в програмі "Сніданок з 1+1".

"Переляк може бути, може бути панічна атака. Ми можемо втрачати розуміння, що відбувається.  Людина може отримати психологічну травму та все своє подальше життя боятись голосних звуків", - стверджує психологиня Христина Маляр.

Проте за словами Олександра, інструктора в мотошколі та досвідченого мотоцикліста з понад двадцятирічним стажем, не всі мотоцикли викликають такий самий страх або не всі мотоцикли виглядають так жахливо.

"Це вихлопна система. На даному мотоциклі вона стоїть стокова, тобто рідна. Тут все відносно тихо. Якщо її замінити на спортивну, то тоді з'являється звук".

Половина водіїв - любителі спортивної їзди, які користуються прямоточними глушниками, подвійними спортивними системами для створення гучного гулу на своїх мотоциклах, і це приносить їм задоволення. Крім того, цей шум вважається складовою частиною безпеки на дорозі, оскільки він допомагає іншим користувачам доріг сприймати присутність мотоциклів.

Однак поки що правоохоронні органи не мають ефективних засобів контролю над гучним гулом мотоциклів, і це заявив Олексій Білошицький, перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції.

"Саме за перевищення допустимого рівня шуму такими транспортними засобами наразі покарання немає у законодавстві. Це питання поки не врегульоване. Але дуже часто такі транспортні засоби вчиняють дуже багато супутніх правопорушень. Тобто, це може бути і перевищення швидкості, проїзд на заборонений сигнал світлофора, порушення правил проїзду перехресть, порушення правил маневрування"

Згідно з поточними правилами, поліцейський може накласти штраф на гучного мотоцикліста тільки в разі спіймання порушення на місці. Проте, це може бути проблематично, оскільки мотоцикліст вже може віддалитися, поки викликається поліцейський екіпаж.

Однак, у Верховній Раді України зареєстровано законопроєкт, який передбачає покарання водіїв, які зловживають прямоточними глушниками та подвійними спортивними системами, створюючи гучний гул, який лякає людей. Ця ініціатива буде розповсюджуватися як на мотоцикли, так і на автомобілі, як пояснює адвокат Богдан Кушнір. 

Згідно з запропонованим законопроєктом, за перше правопорушення, пов'язане з зловживанням прямоточними глушниками та подвійними спортивними системами, які створюють гучний гул, передбачено штраф у розмірі 17 тисяч гривень. За друге правопорушення, скоєне тим самим водієм, передбачено штраф у розмірі 34 тисяч гривень та заборону на керування транспортним засобом на 6 місяців.

Ці санкції будуть застосовуватися, якщо законопроєкт буде прийнятий депутатами і набуде чинності.



Переглядів: 952
Поширень: 0

Останні новини