Що буде з доларом в 2023 році?

Для багатьох українців саме курс долара є показником загального стану економіки, інфляції та купівельної спроможності. Саме тому людей в Україні цікавить, яким буде курс долара в 2023 році?

Прогноз курсу долара на 2023 рік

До початку повномасштабної війни очікувалося, що курс долара у 2022 році не перевищить 28,7 гривні. Згодом, на початку війни НБУ довелося зафіксувати курс на рівні 29,25, відтоді офіційний курс скоригували. На 13 грудня він становить 36,56 грн, середня вартість долара у банках становить 40,37 грн.

Що відбувалося із доларом за останній рік:

Нещодавно Верховна Рада ухвалила бюджет на 2023, у якому закладено такі показники на наступний рік:

реальне зростання ВВП – 3,2%; інфляція – 28-30%; середня зарплата – 18,5 тис грн; курс валют– близько 42 гривень за долар.

Згідно з оновленим прогнозом Мінекономіки курс гривні до долара США на кінець 2023-го року складе 45,8 грн/дол.

Фіксований обмінний курс був запроваджений із перших днів війни, аналітики стверджують, що такий режим є оптимальним варіантом валютного регулювання у нинішніх умовах для України.

Повертатися до плаваючого курсоутворення НБУ найближчим часом не планує.

"Фіксація курсу є тимчасовою. Для нас пріоритетом є плаваюче курсоутворення. На жаль, поки що передумов для повернення немає ", - розповів заступник голови НБУ Юрій Гелетій.

Водночас, в українському медіапросторі час від часу виникає дискусія про повернення до режиму вільного ціноутворення на іноземні валюти.  За умов гнучкого курсоутворення, рівновага на валютному ринку забезпечується балансом між експортом та імпортом. Однак війна є неринковим фактором. Зараз мінімум половина попиту та пропозиції іноземної валюти генеруються у неринковий спосіб, і валютний курс не може відображати продуктивність реального сектора економіки. 



Переглядів: 3029
Поширень: 1

Останні новини