СБУ викрила агентів фсб рф, які готували вбивство Зеленського, Малюка та Буданова

Служба безпеки України спільно з контррозвідкою та слідчими зірвали плани фсб з ліквідації Президента України та інших представників вищого військово-політичного керівництва держави. 

Про це повідомили у прес-службі Служби безпеки України.

"Реалізувати плани мала агентурна мережа, яку завчасно викрила Служба безпеки України за сприяння керівництва Управління державної охорони. До складу мережі, діяльність якої фсб курувала з москви, входили двоє полковників УДО, які «зливали» секретну інформацію рф", - йдеться в повідомленні. 

Таким чином ворог активно розробляв плани з ліквідації Президента України Володимира Зеленського. Одним із завдань агентурної мережі фсб був пошук виконавців серед військових, наближених до охорони Президента, які б могли взяти Главу держави в заручники, а згодом його вбити.

Окрім Володимира Зеленського, окупанти планували ліквідувати Голову СБУ Василя Малюка, очільника ГУР Кирила Буданова та інших високопосадовців. Зокрема, ліквідувати очільника ГУР Кирила Буданова збиралися перед Великоднем. 

"План ворога був наступний: спочатку завербований агент повинен був спостерігати за переміщенням особи під охороною та передавати ворогу інформацію. За координатами будинку, де мав перебувати посадовець, планувалося завдати ракетний удар. Потім збиралися атакувати дроном людей, що залишилися на місці ураження. Після цього росіяни планували поцілити ще однією ракетою, у тому числі задля знищення слідів застосування дрона", - зазначають в СБУ.

Полковник УДО особисто доставив до Києва FPV-дрони, заряди до РПГ-7 та протипіхотні міни МОН-90 для агента, якого фінансували через розвідувальні мережі. СБУ виявила й задокументувала його поїздки за дронами та вибухівкою до інших регіонів України, а також розмови з потенційним виконавцем теракту, «куратором» з фсб.

Після затримання фігурантів, голова СБУ Василь Малюк підкреслив, що оперативна дія була контрольована особисто ним і не розголошувалась широко. Він також наголосив на необхідності пильнувати за діями ворога, який продовжує складну розвідувальну роботу. СБУ поетапно задокументувала злочинні дії фігурантів і затримала їх.

«Про нашу спецоперацію знало обмежене коло осіб, а її хід я контролював особисто. Теракт, який мав стати подарунком путіну до інаугурації, насправді став провалом російської спецслужби. Але ми не повинні забувати – ворог сильний і досвідчений, його не можна недооцінювати. Ми й далі будемо працювати на випередження, щоб кожен зрадник отримав заслужені судові вироки», - зазначив Голова СБУ Василь Малюк.

У фсб рф визнали своїх співробітників, які курували організацію теракту. Один з них, Дмитро Перлін, став куратором "кротів" ще до початку війни. До того часу ними «опікувався» його колега Олексій Корнєв. Він також зустрічався з полковником УДО за кордоном, передаючи йому кошти та засоби для агентів.

Затриманим повідомили про підозру за статтями Кримінального кодексу України, зокрема йдеться про: 

ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану); ⁠ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 258 (готування до терористичного акту).

Запобіжний захід обрано у вигляді тримання під вартою. Фігурантам загрожує довічне позбавлення волі. Комплексні дії відбувалися за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.



Переглядів: 358
Поширень: 0

Останні новини