У Вінниці шириться вітрянка – перевищено минулорічні показники

У Вінниці та Вінницькій області збільшилася кількість випадків захворювання на вітряну віспу, або, як її часто називають, «вітрянку». За перші три місці 2024 року було зафіксовано більше уражених недугом ніж за весь минулий рік. 

Про це повідомляє Vinbazar, посилаючись на слова гендиректора Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб СОНя України Ігоря Матковського.

За статистикою, за перший квартал 2024 року у Вінниці захворіло на вітрянку 1016 людей, а за весь 2023 рік фіксували всього 815 випадків хвороби. Схожа ситуація і в області загалом. Вже захворіло 1716 осіб проти 1528 минулоріч. Переважна більшість інфікованих діти. 

Епідеміологи прогнозують подальше збільшення та поширення вітряної віспи, а також інших хвороб.

Причинами фахівці вбачають недостатню кількість вакцинацій, так як в Україні щеплення проти вітрянки не входить до обов'язкового переліку, та наслідки COVID-19. 

Вітряна віспа (вітрянка) — це високоінфекційне гостре вірусне захворювання, що переважно вражає дітей. Характеризується помірною загальною інтоксикацією і плямисто-папульно-верикульозним висипом на шкірі та слизових оболонках. Одна із найпоширеніших інфекцій у світі.

Інфекції  передається краплинним шляхом від хворого на вітряну віспу. Інфікована людина стає небезпечною для інших в останні 10 днів інкубаційного періоду і перші 5–7 діб з моменту появи висипу. Також інфекцію можуть передавати хворі на оперізувальний герпес.

Інкубаційний період під час вітряної віспи триває від 11 до 21 дня, найчастіше близько 14 днів.

Характерні симптоми загальної інтоксикації:

нездужання, втрата апетиту, субфебрильна температура тіла тощо.

На шкірі з’являються висипання, що часто супроводжуються підвищенням температури. Перші висипи можуть з’явитися за нормальної температури тіла. Зазвичай вони з'являються на обличчі, волосистій частині голови, тулубі та кінцівках та супроводжуються відчуттям свербіння. У разі важчого перебігу захворювання елементи висипки можна знайти на долонях та підошвах.



Переглядів: 403
Поширень: 0

Останні новини