У Вінниці відбувся захід з імунізації населення: робили щеплення та аналізи

Сьогодні, 16 квітня, у центрі Вінниці відбулась акція до Всесвітнього та Європейського тижня імунізації. Під час заходу дорослих вакцинували від дифтерії і правця. Також містяни могли перевірити рівень цукру в крові, зробити дослідження на наявність ВІЛ-інфекції, сифілісу та гепатиту, пройти дерматоскопію, ПЛР-тест на COVID, виміряти тиск та визначити індекс маси тіла.

Захід провели за підтримки департаменту охорони здоров’я міської ради.

 Було багато охочиш пройти безкоштовне обстеження та вакцинуватися

«Один із важливих напрямів роботи медиків та нашого департаменту зокрема – профілактика захворювань. Вакцина – це найкращий і найбезпечніший варіант захиститися від таких інфекцій як дифтерія та правець. Щеплення від них входять до Національного календаря профілактичних щеплень. Дорослим треба вакцинуватися від цих хвороб кожні 10 років, починаючи з 26 років. Додатково хочу нагадати, що в Центрах ПМСД наявні всі безкоштовні вакцини, які передбачені українським календарем щеплень, а також вакцина від COVID-19», – зазначив директор департаменту охорони здоров’я Олександр Шиш.

 Безкоштовне вимірювання рівня цукру в крові

Медичні дослідження та вакцинування можна було зробити у Центральному парку міста.

«Важлива складова такого заходу – інформаційна. Люди підходять, роблять щеплення, проводять дослідження і можуть отримати безкоштовну консультацію лікаря. Щодо вакцинацій, на жаль, люди часто нехтують щепленнями, не звертаються з цього приводу до сімейних лікарів. А правець та дифтерія – дуже небезпечні захворювання, з високим рівнем летальності. Сьогодні, протягом декількох годин, вакцинацію мали змогу пройти багато людей. У всіх цивілізованих країнах світу дуже багато щеплень, які в Україні рекомендовані, мають обов’язковий характер. Тому намагаємось роз’яснювати людям важливість цієї процедури, щоб вони не боялися та захищали себе від можливих хвороб за допомогою щеплення», – зазначила лікар-епідеміолог Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталія Гриньова.

 Вакцинація від дифтерії

Отримати щеплення від дифтерії сьогодні прийшла і Наталія Яблочнікова. Жінці 64 роки і вона чесно зізнається, що навіть не пам'ятає, коли востаннє робила таку вакцину.

«Зізнаюся, що часто лінуюся і не дуже добре дбаю про своє здоров’я. Треба хоча б раз на рік проходити флюорографію, здати аналізи, пройти базових лікарів. Дізналася про такий захід і вирішила прийти. Бо до сімейного лікаря треба записатися, з'явитися в зазначений час – загалом витратити більше часу. А коли у центрі міста проводять дослідження, роблять щеплення, це набагато швидше, легше і доступніше. Треба дбати про себе і про своє здоров’я», – вважає Наталія Яблочнікова.

 Студенти відвідали захід

Прийти на захід вирішили і студенти Вінницького фахового медичного коледжу. Серед них і 17-річна Анастасія. Дівчина каже, що прийшли всією групою за власним бажанням.

«Такі заходи важливі, щоб більше знати про своє здоров’я, гарно себе почувати та запобігати появі хвороб», – зазначає студентка.

Подібний захід проведуть 23 квітня на Європейській площі. Години прийому фахівців – з 12:00 до 15:00.

Джерело: ВМР



Переглядів: 319
Поширень: 0

Останні новини