Двох зубрів з Вінниччини переправлять до Національного природного парку «Залісся» на Київщині задля збереження популяції

Всесвітній фонд природи WWF-Україна повідомляє про те, що двох зубрів з Вінниччини переправлять до Національного природного парку «Залісся» у Київській області. Ініціатива такого переселення була запроваджена для відновлення популяції тварин Червоної книги України на Київщині.

На початку повномасштабного вторгнення росії стадо зубрів, яке оселилося в Національному природному парку «Залісся», більше місяця перебувало під російською окупацією. Їхня домівка разом із навколишніми селами стала ареною бойових дій і потужних артилерійських і мінометних обстрілів, лісовими дорогами пересувалися військові підрозділи й техніка. Про це організація розповіла на своєму сайті.

Такі руйнування призвели до того, що у стаді на Київщині не залишилося жодного дорослого самця, а без них субпопуляція була була би приречена на вимирання.

Тому, у лютому 2024 року WWF-Україна відкрила збір коштів для відлову і транспортування самців зубрів з Вінниччини, де мешкає найбільша в Україні кількість цих тварин, до природного парку «Залісся», а для виконання плану збереження популяції на Київщині потрібно було зібрати 400 000 гривень. На щастя, фонд успішно зміг закрити збір.

«За останні тижні нам разом вдалось закрити збір та отримати необхідну суму для реалізації проєкту з переміщення двох самців зубра з Вінниччини на Київщину. Попереду ще багато роботи, але завдяки розголосу та небайдужості громадськості нам вже вдалось отримати низку відповідних дозволів. Цей процес триває, але ми вже узгоджуємо детальний план наступних кроків, та будемо інформувати вас про наші дії у цьому нелегкому, але такому важливому шляху», повідомляє WWF-Україна.

«У XVII–XIX століттях існування зубрів вже було під загрозою через надмірний неконтрольований промисел і браконьєрство. Проте сьогодні ми показуємо приклад свідомого суспільства, який своїми діями піклується та зберігає біорізноманіття України. Любов до природи — частина української національної ідентичності, разом ми зможемо відновити те, що забрала війна».



Переглядів: 312
Поширень: 0

Останні новини