«Ветерани бачать в нас рідні душі»: військовий з Херсону Андрій Паляниця працює помічником ветерана у Вінниці

З жовтня 2023 року у Вінниці працюють 12 помічників ветеранів. Серед них – Андрій Паляниця. Раніше чоловік переїхав до Вінниці з Херсону, у минулому він і сам воював та був нагороджений орденом «За мужність» III ступеня.

Понад п’ять місяців Андрій працює помічником ветерана. До нього звертаються чинні військовослужбовці, ті, хто знаходиться на лікуванні, демобілізовані, ветерани, члени їхніх родин, а також члени сімей загиблих, зниклих безвісти військових. Завдання Андрія – проконсультувати їх, надати інформаційну підтримку та просто щиро підтримати.

«Коли військові пройшли перший етап лікування, постає питання про оформлення документів. Тут і допоможе помічник ветерана. Насправді дуже багато нюансів потребують нашого роз’яснення. Хлопцям зазвичай залишаємо свої контакти, щоб вони могли зателефонувати. Якщо виникають питання, ми завжди на зв’язку», – розповідає Андрій Паляниця.

За словами Андрія, наразі звертаються за консультацією зі встановленням статусу учасника бойових дій, ветерана, члена сім’ї загиблого, різних довідок, пільг, пенсій, встановлення інвалідності, та найчастіше звертаються за консультацією щодо оформлення пільг на комунальні послуги.

«Іноді хлопцям потрібно просто поговорити. Військові бачать перед собою людину, з подібним життєвим досвідом. Військовослужбовцям, ветеранам часто не вистачає спілкування у цивільному середовищі. Вони звикли бути з побратимами, у бойовій обстановці, а в тилу все інше. Приходив якось хлопець, якому я допомагав, а потім він мав знову повертатися на фронт. Він казав, що поки у відпустці, то на вулицю майже не виходить. Немає з ким спілкуватися. Тож я його запрошував на різні заходи, які у Вінниці влаштовували для військових. Потім цей чоловік зізнався, що йому стало легше, бо він поспілкувався зі своїми, відволікся від проблем», – розповідає пан Андрій.

Основний принцип проєкту «Помічник ветерана» – «рівний – рівному». Це означає, що помічник ветерана – в минулому сам військовий або член його родини. Це одразу викликає довіру в ветерана, який розуміє, що перед ним людина з аналогічним досвідом.

«Бачу, що люди йдуть від нас задоволені. Бо бачать в нас рідну душу», – говорить Андрій Паляниця.

Помічники ветеранів працюють у Прозорих офісах соціального спрямування за адресами:

• просп. Космонавтів, 30 (другий поверх);

• вул. Замостянська, 7 (другий поверх);

• вул. Брацлавська, 85.

Джерело: ВМР



Переглядів: 315
Поширень: 0

Останні новини