Україна може отримати винищувачі F-16 вже у липні

За даними The New York Times, Україна може отримати винищувачі F-16 вже у липні цього року. До польотів на них будуть готові 12 українських пілотів.

Данія, Нідерланди, Норвегія та Бельгія обіцяли надати Україні близько 45 літаків, які можуть утворити три невеликі ескадрилії. Перші шість F-16 Данії має передати наприкінці весни, і ще передача 13 літаків планується до кінця року та у 2025 році.

Проте, не всі країни оголосили дати надсилання своїх F-16. Так, Нідерланди, які мають передати 24 літаки, зобов'язуються зберігати винищувачі до готовності України прийняти їх. Наразі українські пілоти ще не проходять навчання на авіабазі в Румунії, де також навчають льотчиків НАТО.

Видання пише, що хоча невелика кількість F-16 є значущим кроком на шляху до підвищення обороноздатності, реальні терміни надходження літаків ще залишаються невизначеними. Політичні та технічні труднощі, такі як навчання пілотів та адаптація до західних стандартів, можуть затримувати передачу винищувачів. Західні політики також не впевнені, коли кожна країна висилатиме свої літаки та скільки їх буде.

Приблизно 50 українських технічних фахівцівпроходять навчання навчаються в Данії з обслуговування та ремонту F-16 та роботи з їхнім озброєнням, так як для належної ефективності літаків необхідно, аби українці могли самостійно обслуговувати і ремонтувати техніку.



Переглядів: 348
Поширень: 0

Останні новини