Посадовців Вінницького ТЦК та СП судитимуть за хабарі

Слідчі ДБР завершили досудове розслідування щодо працівників Вінницького об’єднаного міського ТЦК та СП, які за грошову винагороду допомагали військовозобов’язаним чоловікам в ухиленні від мобілізації та виїзду за кордон.

Про це повідомляє Державне бюро розслідувань.

Офіцер, який працював у відділенні призову ТЦК, утворив організовану злочинну групу, до складу якої увійшли два члени військово-лікарської комісії та один цивільний. Останній відповідав за знаходження осіб, які бажали уникнути призову, та отримував від них гроші. За допомогою вигаданих діагнозів чоловікам видавали довідки про непридатність, що давало їм можливість виїхати за кордон. Отриманий "прибуток" учасники групи розподіляли між собою.

Зловмисники діяли щонайменше з липня 2023 року до їх викриття правоохоронцями наприкінці вересня того ж року. Вартість однієї довідки складала 4 тисячі доларів США.

Крім цього, під час розслідування встановлено, що офіцер видаляв «потрібних» людей з електронної системи обліку чоловіків, яким видана повістка, за 1,5 тисячі доларів США. Він особисто виконував цю операцію, не маючи офіційного доступу до бази даних.

"Лікарі та цивільна особа обвинувачуються у незаконному переправленні осіб через державний кордон України, сприяння їх вчиненню порадами, вказівками, наданням засобів та усунення перешкод, вчиненого з корисливих мотивів, організованою групою (ч. 3 ст. 332 КК України), а посадовець військкомату ще й у шахрайстві та закінченому замаху на підбурення до надання службовій особі неправомірної вигоди (ч. 3 ст. 332, ч. 1 ст. 190 та ч. 4 ст. 27, ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 369 КК України)", - зазначають у повідомленні.

На даний момент службовці відсторонені від своїх посад. Усім фігурантам загрожує до 9 років позбавлення волі. 

Процесуальне керівництво у цій справі здійснює Вінницька спеціалізована прокуратура у сфері оборони Південного регіону.



Переглядів: 361
Поширень: 0

Останні новини