“Яєць по 17 гривень більше не буде”: Міноборони запроваджує нову архітектуру закупівель для ЗСУ

У Міністерстві оборони України запроваджують нову систему закупівель для ЗСУ, відповідно до стандартів держав НАТО, щоб ліквідувати ризики проявів корупції, пише Суспільне.

Про це повідомили в Telegram-каналі МО.

Як зазначили у відомстві, до травня 2023 року постачальники могли напередодні тендеру встановлювали занижену вартість на весь набір харчування, що дозволяло вигравати конкурс.

"Після перемоги компанії-постачальники вносили зміни у вартість окремих продуктів. А саме у бік збільшення ціни на масові групи товарів, такі як овочі, фрукти, молочні та м'ясні вироби тощо. Й знижували ціни на неходові товари, такі, як полуниця, лохина. Це дозволяло залишати сумарну ціну продуктового набору незмінною. Саме за такою схемою з'явилися сумновідомі "яйця по 17 гривень", — пояснили у Міноборони.

Відтак, міністерство, аби уникнути подібних зловживань, запровадило граничні ціни на продукти, вище яких постачальники не можуть привозити продукти військовим.

У відомстві додали, що була започаткована кардинальна реформа закупівель і нова система передбачає дворівневий механізм:

МО встановлює правила закупівель та перевіряє якість; безпосередні закупівлі проводить Державний оператор тилу.

"Раніше ці функції зосереджувалися у Міноборони, що могло призводити до конфлікту інтересів. Розподіл обов'язків повинен ліквідувати корупційні ризики", — підсумували в міністерстві.



Переглядів: 295
Поширень: 0

Останні новини