День святого Валентина 2024 року: чи змінилася дата за новим календарем, традиції різних країн

Найромантичнішим святом зими за правом можна назвати День святого Валентина або День усіх закоханих. Пари з нетерпінням чекають на нього, щоб розповісти про свої почуття та обмінятися подарунками. Чи змінилася дата Дня святого Валентина за новим календарем?

Традиційно День святого Валентина весь світ святкує 14 лютого. І навіть після переходу ПЦУ та УГКЦ на новий календар, який відбувся 1 вересня 2023 року, це свято не змінило своєї дати в Україні, інформує ТСН.

Жодних змін не відбулося тому, що свято має фіксовану дату. За традицією, закохані проводять цей день разом, готують одне одному різноманітні подарунки та приємні сюрпризи. Головними атрибутами свята вважаються листівки у формі сердечка, м'які іграшки, шоколад і квіти.

День святого Валентина: історія

Навколо цього свята було сформовано багато різноманітних міфів і легенд, тому достеменна історія давно стерлася з пам'яті людей. У більшості переказів свято було створене на честь ранньохристиянського мученика святого Валентина, який був єпископом в італійському місті Терні і жив у III столітті.

За найбільш популярною версією святкування Дня усіх закоханих почалося приблизно 270 року в Римській імперії, коли імператором був Клавдій II. Імператор вів довготривалу війну і не хотів, щоб його солдати вступали у шлюб. Він вважав, що кохання і сімейні вузи роблять їх слабкими. Однак священнослужитель Валентин таємно вінчав закохані пари. А коли правитель дізнався про це, то святого схопили, кинули до в'язниці і вирішили стратити за "антидержавницьку" діяльність. У ніч перед стратою (14 лютого приблизно 269 року) він написав любовний лист доньці тюремного наглядача, в яку був закоханий. Підписав він його "Твій Валентин". Звідси і пішла традиція підписувати "валентинки" — листівки у формі серця.

День пам'яті святого Валентина був заснований 496 року папою Геласієм I, щоб витіснити язичницьке свято "люперкаліїв", яке щорічно припадало на 15 лютого. Цього дня люди приносили в жертву кіз і цапів. Образ святого Валентина мав підкреслити духовне кохання між чоловіком і жінкою.

Як святкують День святого Валентина в Україні та інших країнах світу

Зазвичай на День святого Валентина закохані влаштовують романтичну вечерю, обмінюються подарунками, роблять приємні сюрпризи. В Україні заведено дарувати шоколад, ювелірні прикраси, м'які іграшки, букети квітів. Але в кожній країні існують свої цікаві традиції.

Так, у Франції найкращим подарунком вважаються коштовності та ювелірні прикраси, а ось у Данії коханим дарують білі засушені квіти. В Італії свято заведено називати "солодким днем", тому що дарують італійці зазвичай солодощі і торти з голубами.

В Нідерландах існує цікава традиція, за якою жінка може зробити пропозицію своєму коханому. Якщо чоловік хоче відмовити, то повідомляє, що подарує їй шовкову сукню. На Ямайці в День святого Валентина часто проводять "голі весілля", під час яких на парі з одягу є лише обручки.

Існують і такі країни, в яких День святого Валентина заборонений. Це, зокрема, Саудівська Аравія та Іран. Тут вважають, що свято є пропагандою сексуальності й розбещенності.



Переглядів: 874
Поширень: 0

Останні новини