Рада підтримала законопроєкт про збереження репродуктивних клітин військових

Верховна рада 264 голосами "ЗА" підтримала законопроєкт №10448 щодо збереження репродуктивних клітин військових.

Про це повідомила одна з авторів документа, голова партії "Слуга Народу" Олена Шуляк.

За її словами, законопроєкт дозволить зберігати і використовувати для народження дітей репродуктивні клітини загиблих військовослужбовців.

Серед ключових положень документа:

репродуктивні клітини військових у випадку їхньої загибелі підлягають безоплатному зберіганню протягом 3 років. Продовження зберігання після можливе за рахунок інших осіб; відповідні зміни до Цивільного кодексу дозволять уповноваженим особам розпоряджатись репродуктивними клітинами загиблого. Закон усуває необхідність додаткових витрат на нотаріальні послуги, а також пропонує уніфікований підхід і чіткість процедури; серед ключового — зміни до Сімейного кодексу, відповідно до яких загиблий (а), чиї клітини використані після смерті, визнається батьком чи матір’ю дитини, якщо це волевиявлення людини на випадок своєї смерті. волевиявлення особи вчиненні та посвідчені нотаріально до введення в дію цього Закону щодо власних репродуктивних клітин на випадок своєї смерті або оголошення залишаються підставою для застосування допоміжних репродуктивних технологій із використанням відповідних репродуктивних клітини.

Як зазначається у пояснювальній записці до законопроєкту, його метою є врегулювання питання соціального захисту військовослужбовців у питанні забезпечення їх прав на біологічне батьківство.

Зокрема законодавча ініціатива передбачає, щоб у разі загибелі чи визнання мертвим військового, щоб його репродуктивний матеріал безплатно зберігали протягом трьох років від дня смерті. Після закінчення цього терміну зберігання можна буде продовжити за рахунок іншої особи, яка буде визначена у розпорядженні військового. Також у документі міститься норма, яка дає військовим можливість розпоряджатися своїм репродуктивним матеріалом у разі своєї смерті. При цьому законопроєкт передбачає, що загиблий військовослужбовець у разі використання його репродуктивного матеріалу для зачаття дитини вважатиметься батьком.



Переглядів: 635
Поширень: 0

Останні новини