У Вінниці відкрився центр болю та реабілітації "Прометей": учасникам російсько-української війни лікування безкоштовне

У Вінниці відкрили центр лікування болю та реабілітації «Прометей» під гаслом «Біль – не вічний, і його можна позбутися завдяки усвідомленню і розумінню, як з ним працювати». 

Лікарі Дмитро Дмитрієв та Сергій Коваленко разом із ветераном російсько-української війни Святославом Ніколайчуком ініціювали створення цього центру. Завдяки донорським коштам їм вдалось закупити необхідне обладнання. В свою чергу Вінницька міська рада допомогла із ремонтом приміщення.

Центр надає безоплатні послуги учасникам російсько-української війни. Пацієнтам пропонують сучасні методи лікування на сучасному обладнанні, відповідно до світових стандартів, включаючи використання VR-технологій.

Від початку повномасштабного вторгнення, на жаль, є значна кількість поранених, які перенесли ампутацію кінцівок, і більшість з них зіштовхується із больовим синдромом. У численних закладах охорони здоров'я міста Вінниці міська рада інтенсивно сприяє створенню та розширенню матеріально-технічної бази, спрямованої на надання підтримки військовим під час процесу реабілітації. Про це повідомляє голова Вінницької міської ради, Сергій Моргунов.

«Центр “Прометей” на волонтерських засадах створили небайдужі вінничани, які мають відповідні фах та досвід. Міська рада виділила кошти, за які вдалося облаштувати доступність приміщення для маломобільних людей, зробити поточний ремонт кімнат, частково замінити мережі. Також придбати матеріали для облаштування вхідної групи та вентиляції», – розповідає Сергій Моргунов.

За його словами, створення таких просторів є важливим, аби наші військові могли вчасно отримувати необхідну допомогу. Одним з перших пацієнтів закладу став Микита Маказан. Чоловік родом із Маріуполя. З початку великої війни служив у одній з окремих аеромобільних бригад ДШВ ЗСУ. Влітку минулого року отримав поранення – зазнав ампутації правої нижньої кінцівки. Чоловік розповідає, відчував постійний біль, через який не міг навіть спати.

«Раніше я й не думав, що VR-технології можуть лікувати. Насправді ж усе зовсім інакше. Через те, що твій мозок весь час сконцентрований на болі, ти не можеш просто взяти і відволіктися на щось інше. VR допомагає перестати зациклюватися на болі і мозок переключає увагу на інші задачі. Організм звикає до цього стану і фантомний біль майже зникає. Я відчув результати уже після першого заняття», – говорить ветеран.

Отримавши власний досвід боротьби із фантомним болем за допомогою VR, Микиті запропонували роботу в центрі. Тепер він допомагатиме іншим військовим долати біль за допомогою сучасних технологій. Микита – перший офіційно працевлаштований працівник «Прометея». Інші фахівці, провідні медики Вінниччини, нині працюють на волонтерських засадах. Основна мотивація – допомога пораненим Захисникам та Захисницям. Головним спеціалістом центру є Дмитро Дмітрієв. Він лікар, доктор медичних наук, професор Вінницького національного медичного університету. У центрі займається лікуванням фантомного та хронічного болю, а також інших видів больового синдрому.

«Нині, на жаль, дуже великий потік поранених хлопців та дівчат. І в лікарнях просто фізично не встигають займатися лікуванням різного виду больових синдромів. А хтось має цим займатися, адже відсоток хронізації після поранення – приблизно 60-70%. Тобто якщо у військових було поранення, то з десяти осіб – шестеро будуть мати хронічний больовий синдром», – розповідає лікар.

У центрі «Прометей» планують зібрати всі інноваційні технології для лікування больового синдрому, використовуючи, зокрема, закордонний досвід. У більшості випадків з США та Ізраїлю, які десятиліттями знаходяться у військових конфліктах, розповідає співзасновник центру Святослав Ніколайчук.

«Після того як ветерани проходять лікування в системі державних реабілітаційних закладів, де їм надають базові послуги, протезування та інше – вони повертаються додому, у свою громаду. І якщо у людини є цей фантомний біль, він уже на десятиліття. І саме тут вступаємо ми, і допомагаємо цей біль або мінімізувати, або є випадки, коли під час лікування він зникає взагалі», – додає Святослав Ніколайчук.

Для розвитку центру його співзасновники залучають різне фінансування – це і грантові кошти, і благодійні фонди та організації. Зокрема, ГО «Подільська агенція регіонального розвитку», ГО людей з інвалідністю «Самодопомога», Міжнародна організація з міграції ООН, Ветеранський фонд, МХП, Ротарі Клуб Вінниця, Вінницький бізнес клуб, ГО «Вінницький бізнес клуб», ГО «ПАРР».

Нині центр працює і надає ті послуги, які не потребують медичної ліцензії. Як тільки отримають усі медичні дозволи – запрацюють, зокрема, наступні послуги:

діагностика болю та критичних проявів; психологічна допомога, психотерапія та травмотерапія; фізреабілітація: розпрацювання системи опорно-рухового апарату із застосуванням новітніх технологій для формування системи розблокування фантомного та хронічного болю; лікування болю з використанням інноваційних методів; віртуальна реальність, сучасні технології; адаптація: навчання сім'ї та ветеранів переживати біль; підготовка до біонічного протезування; кроки, пов’язані з реабілітацією і адаптацією в середовище; підготовка до функціонування біонічного протезування.

Контакти реабілітаційного центру лікування хронічного та фантомного болю «Прометей»: 099 255 90 09, 097 255 90 09, 073 255 90, 09. Сайт – http:/gss.org.ua



Переглядів: 675
Поширень: 0

Останні новини