Йододефіцит: що може статися з вашим організмом

рактично всі українці стикаються з дефіцитом йоду, що має широкий спектр негативних наслідків для здоров'я, за словами лікаря-ендокринолога. Про це пише news24.in.ua.

"Почти вся територія України перебуває у стані йододефіциту. Населення отримує лише від 50 до 75 мкг йоду на день, тоді як щоденна потреба організму складає від 150 до 250 мкг", - наголосив фахівець.

Така ситуація, особливо при відсутності державних програм щодо подолання йододефіциту, становить загрозу для українців, зокрема для жінок та дітей, і може призвести до численних ускладнень. Наприклад, йододефіцит у вагітних жінок може викликати виникнення патологій у плода. Нестача йоду в організмі дітей може призвести до відставання у розумовому та фізичному розвитку.

"Адекватне постачання йоду сприяє реалізації генетичного потенціалу дитини. Дефіцит йоду і його вплив на роботу щитоподібної залози на рівні навіть 30% може призвести до зниження IQ, розумової відсталості, ендемічного кретинізму тощо", - зауважив лікар.

З цієї причини фахівці рекомендують українцям самостійно дбати про достатнє забезпечення йодом, включаючи морепродукти, зокрема, морську капусту, до раціону та приймати препарати йоду, які можна придбати в аптеках. Крім того, лікарі радять віддати перевагу комбінованим препаратам йоду і селену, оскільки селен сприяє ефективній абсорбції йоду та має антиоксидантні властивості, захищаючи від онкозахворювань.


Теги: медицина

Переглядів: 459
Поширень: 0

Останні новини