Як позбутися денної сонливості

Піднімання сходами, прогулянка в парку, взаємодія з тваринами, жування жувальної гумки - існує кілька простих способів подолання денної сонливості та підвищення енергії у другій половині дня, що є важливим для продуктивної роботи, про це пише glamour.kyiv.ua.

Активний рух. Фізична активність покращує кровообіг, забезпечуючи м'язи киснем і поживними речовинами, природньо збільшуючи енергію. Доктор Карл Базіл, фахівець з медицини (директор відділення епілепсії і сну в Колумбійському університеті), рекомендує рухатися до того моменту, коли з'являється денна сонливість. Найпростіші дії, такі як потягування, ходьба по сходах чи коротка прогулянка, можуть бути ефективні.

Перерва. Дослідники з Університету Торонто виявили, що відсутність перерви під час обіду призводить до збільшення втоми та непродуктивності офісних працівників. Вчені рекомендують відриватися від роботи протягом цього часу, навіть просто віддаляючись від робочого столу.

Прогулянка в парк. Якщо є можливість, зробіть коротку перерву і відвідайте найближчий парк. Дослідження показують, що перебування в природному середовищі допомагає покращувати результати тестів на пам'ять і увагу. Це дозволяє мозку відпочити від напруги прямої уваги, яка вимагає активного фокусування, як у роботі або водінні автомобіля. Такий підхід можна визначити як когнітивне перезавантаження.

Взаємодія з тваринами. Згідно з дослідженням коледжу ветеринарної медицини Університету Міссурі, спілкування з тваринами підвищує рівень гормону окситоцину, який пригнічує стресові гормони і робить нас більш спокійними та зосередженими. Навіть думки про домашніх улюбленців можуть мати такий самий ефект. Навіть перегляд відео з котиками може допомогти подолати денну сонливість і підняти рівень позитивних емоцій і енергії.

Жувальна гумка. Дослідження показало, що жування протягом 15-20 хвилин може слугувати простим методом стимуляції розумової діяльності.

Вода. Зневоднення призводить до втоми, погіршує настрій та утруднює концентрацію. Фахівці клініки Мейо рекомендують починати день з великої склянки води і пити впродовж дня.

Улюблені мелодії. Слухання музики під час роботи підвищує продуктивність, як виявили вчені Університету Майамі.

Правильне харчування. Білки (нежирне м'ясо, риба, яйця) та складні вуглеводи (незбиране зерно, бобові) сприяють підтримці енергії. Листова зелень (капуста, шпинат) забезпечує залізом, що допомагає зменшити втому. Прості вуглеводи (білий хліб, випічка, солодощі) можуть викликати стрибки і падіння рівня цукру в крові, що впливає на рівень енергії та викликає сонливість.


Теги: робота

Переглядів: 412
Поширень: 0

Останні новини