Розмова із собою: новий метод профілактики деменції?

Звичка до ведення внутрішнього діалогу сприяє глибшому розумінню власних думок, почуттів і прийняття рішень. Це своєрідна форма саморефлексії, яка сприяє самопізнанню. Окрім того, розмова з самим собою допомагає контролювати емоції та впоратися зі стресом. Однак здатність до внутрішнього діалогу не лише сприяє аналізу, а й виступає профілактичним заходом для зниження ризику розвитку деменції, як показало дослідження англійських вчених, опубліковане у журналі Neurology. Про це пише medpravda.ua.

Термін "позитивна розмова з самим собою" відноситься до практики уважного вивчення власних емоцій, думок і дій. Наприклад, у ситуації труднощів на роботі, корисно питати себе, що саме викликало дискомфорт. Здатність спокійно розглядати та аналізувати дозволяє краще зрозуміти причини та наслідки прийнятих рішень.

Науковці з Лондонського університету вважають, що саморефлексія сприяє зниженню рівня стресового гормону, кортизолу. Кожен раз при його виділенні ми перебуваємо в стані стресу, що негативно впливає на пам'ять та психічне здоров'я. Знищуючи негативний внутрішній діалог, ми можемо полегшити симптоми депресії і уникнути погіршення когнітивних функцій. Таким чином, звичка розмовляти самому з собою протягом 10 хвилин щодня може бути корисною для здоров'я.

Доктор Харрієт Демніц-Кінг, керівник дослідження, зауважує, що позитивна розмова із самим собою є важливою для тих, хто стикається із деменцією. Навіть у відсутність таких проблем, ця звичка може допомогти запобігти хворобі Альцгеймера і зробити життя менш напруженим.

Важливо пам'ятати, що часті внутрішні бесіди можуть мати й негативні аспекти. Говорити з собою вголос у громадських місцях може викликати подив оточуючих. Крім того, фокусування на негативних думках може посилити емоційний стан або призвести до ізоляції. Тому вчені рекомендують використовувати такий метод саморефлексії розумно і лише для підтримання здоров'я.


Теги: медицина

Переглядів: 378
Поширень: 0

Останні новини