Економія та безпека: у Вінницьких Хуторах та Писарівці встановили ще 7 сонячних ліхтарів

У Вінницьких Хуторах та Писарівці встановлено ще сім сонячних ліхтарів, які працюють від енергії сонця. Ці світильники абсолютно енергонезалежні і функціонують автономно. Вони розміщені в важкодоступних місцях, де відсутнє вуличне освітлення, - повідомляє міська рада.

Староста Вінницько-Хутірського старостинського округу Владислав Кривешко пояснює, що ці ліхтарі встановлені з метою усунення "темних плям" у населених пунктах округу, де відсутнє централізоване освітлення, з метою підвищення безпеки на цих територіях.

“Мова іде, переважно, про стежки та греблі, - зазначає Владислав Кривешко. - Зокрема, таке освітлення минулоріч уже було встановлено на вулиці Кайдачиха та Леонтовича у Вінницьких Хуторах. Монтаж таких світильників — дуже важлива річ з точки зору безпеки, особливо в період короткого світлового дня. Адже цими стежками ходять не лише дорослі, а й школярі. Крім того, світильники повністю незалежні від роботи центральної енергосистеми, не створюють додаткового навантаження на неї, та не залежать від потенційних відключень електроенергії. Ще один момент — економія коштів. Адже, якщо б на ці ділянки проводити централізоване вуличне освітлення, то ціна питання складала б майже мільйон гривень за кілометр освітлення. Звичайно, в умовах війни, ці кошти краще направити на інші потреби, зокрема, на допомогу військовим”.

Ліхтарі мають вбудовану сонячну панель, яка накопичує енергію сонця у світлу пору доби, заряджаючи відповідний вбудований акумулятор. Коли стемніє — ліхтарі вмикаються автоматично. Заряду батареї при цьому, зазвичай, вистачає на понад 12 годин безперервної роботи.

За словами Владислава Кривешка, це обладнання, схоже на те, яке використовується для освітлення пішохідних переходів на дорогах державного значення. Потужність одного консольного ліхтаря складає 100 Вт. Придбати ці ліхтарі вдалося завдяки допомозі місцевого соціально-відповідального бізнесу.



Переглядів: 353
Поширень: 0

Останні новини