Імунізація від грипу у Вінниці: чому важливо зробити вакцину і де її можна отримати

Попри військові обставини Вінниця продовжує активно підтримувати галузь охорони здоров'я на високому рівні. Це відповідає основним принципам та пріоритетам Вінницької міської ради, зокрема, стійкості та турботі. Мешканці Вінницької територіальної громади, включаючи внутрішньо переміщених осіб, мають можливість отримати щеплення від грипу в рамках муніципальної програми "Здоров'я вінничан". Ця програма передбачає відшкодування 50% вартості вакцини за рахунок міського бюджету для громадян. Крім того, діти без батьківського піклування та діти з інвалідністю можуть отримати щеплення безкоштовно. Програма діє у межах ініціативи Вінничани важливі.

Так, у відділі охорони здоров'я Вінницької міської ради повідомляють, що на 5 грудня вже вакциновано від грипу 5590 мешканців міста, серед яких 1272 дитини.

Лікарі підкреслюють, що грип становить серйозну загрозу для здоров'я людей, оскільки це високозаразне захворювання, яке може викликати різні ускладнення, такі як гострий бронхіт, пневмонія, гострий отит та інші.

У відділі охорони здоров'я Вінницької міської ради вказують, що можуть вакцинуватись всі бажаючі, незалежно від віку: як дорослі, так і діти від 6 місяців, якщо вони не мають протипоказань до щеплення. Дітям віком від 9 років та дорослим достатньо однієї дози вакцини. У випадку, якщо дитина до 9 років раніше не отримувала щеплення від грипу, і не було підтверджених випадків захворювання, рекомендується провести дві дози вакцини з інтервалом у місяць.

Перш за все імунізуватись проти грипу слід громадянам, які належать до наступних категорій:

Медичним працівникам; Вагітним жінкам; Особам літнього віку; Пацієнтам із хронічними захворюваннями; Учителям, соціальним працівникам та усім, хто працює в місцях масового скупчення людей.

Спеціалісти з департаменту охорони здоров'я Вінницької міської ради додають, що на поточний момент у місті використовується чотирикомпонентна вакцина "Джисі Флю" для проведення імунізації від грипу. Вони також підкреслюють, що вакцинація не гарантує стовідсоткового захисту від грипу і не може гарантувати, що особа не захворіє. Однак вакциновані особи зазвичай переносять захворювання набагато легше.

«Грип – високозаразне та небезпечне захворювання. Тому ми закликаємо громадян подбати про власне здоров’я та імунізуватись проти нього. Звісно, вакцинація не дає стовідсоткової гарантії, що людина не захворіє, проте вона гарантує те, що вакцинований перенесе захворювання у легшій формі та без ускладнень», – зазначає директор департаменту охорони здоров’я ВМР Олександр Шиш.

Для того, аби вакцинуватись необхідно звернутись до одного із центрів первинної медико-санітарної допомоги міста у робочі дні з 09.00 до 17.30 год.



Переглядів: 386
Поширень: 0

Останні новини