"Це люди, які вже стали вінничанами»: у Вінниці пройшло засідання Координаційної ради з питань ВПО

Вінницька міська рада опікується не лише місцевими жителями, а також й внутрішньо переміщеними особами, які знайшли притулок у нашому місті і вже стали повноцінними учасниками громади. З метою посилення соціального захисту переселенців, 28 листопада відбулося засідання Координаційної ради з питань внутрішньо переміщених осіб. На ньому обговорили основні стратегії міської ради та громадських організацій щодо цієї теми, проаналізували реалізацію державної політики стосовно захисту прав внутрішньо переміщених осіб та розглянули інші важливі аспекти.

«Поки Збройні Сили України роблять все можливе, щоб якнайскоріше настала наша Перемога та мир, ми, своєю чергою, маємо дбати про людей, які постраждали внаслідок війни. Це, зокрема, внутрішньо переміщені особи, які змушені собі шукати інші домівки та роботу. Вінниця стала прихистком для тисяч таких людей, яким ми допомагаємо ще з 2014 року. Можна сказати, що це люди, які вже стали вінничанами, адже живуть у громаді та працюють на її благо», – зазначила заступниця міського голови Галина Якубович.

Станом на 24 листопада 2023 року у Вінницькій міській територіальній громаді зафіксовано понад 46 тисяч внутрішньо переміщених осіб (ВПО), серед яких близько 11 тисяч – це діти. За останній період вже понад 15 тисяч осіб було виключено з реєстрації через повернення до свого постійного місця проживання.

«Виконавчі органи міської ради всебічно сприяють прихистку і адаптації українців, які постраждали внаслідок збройної агресії росії проти України. Зокрема, станом на 1 жовтня цього року 24 тисячі переселенців отримують допомогу на проживання. Також Вінницька міська територіальна громада допомагає у підборі місць для виробничих потужностей, перевезенні та розселенні персоналу, пошуку нових працівників, адже чимало підприємств з областей, де тривають бойові дії, нині розглядають Вінниччину як майданчик для можливого переміщення бізнесу. Тому 345 підприємств релокувалися до Вінниці та створили тут робочі місця», – доповіла директорка департаменту соціальної політики ВМР Валентина Войткова.

Валентина Войткова також підкреслила ініціативи міського голови Сергія Моргунова, які призвели до створення міського центру надання благодійної допомоги переміщеним особам з територій України, що перебувають у зоні бойових дій. Департамент соціальної політики міської ради взяв на себе відповідальність за цей центр. У співпраці з Міжрегіональним координаційним гуманітарним штабом лише у 2023 році було надано продуктові набори для понад 2 тисяч сімей.

Також в засіданні Координаційної ради брали участь представники громадських організацій, які представляють внутрішньо переміщених осіб.

«За статистичними даними криється великий обсяг роботи, який виконали працівники міської ради, громадських організацій. За це і я, як внутрішньо переміщена особа, і всі переселенці дуже вдячні», – зауважила Лариса Герасимова, членкиня консультативно-координаційного центру підтримки населення «Бахмутський район єднає».

У той же час пані Лариса висвітлила питання житла для переселенців. Підтримка в цьому питанні надходить від міжнародних донорських організацій, зокрема можна отримати компенсацію за оплату житла від Громадської організації "Людина в біді".

Після обговорення члени Координаційної ради прийшли до висновку щодо подальших кроків та розробили заходи для поліпшення ситуації в громаді з питань внутрішньо переміщених осіб.



Переглядів: 553
Поширень: 0

Останні новини