У Вінниці відбулося чергове засідання сесії міської ради: що обговорювалось та які рішення ухвалили

Сьогодні, 24 листопада, відбулося пленарне засідання 39-ї сесії Вінницької міської ради 8-го скликання. Під головуванням мера Сергія Моргунова депутатський корпус розглянув 46 питань порядку денного та прийняв ряд важливих рішень. Серед ключових питань було вирішено продовжити допомогу військовим, звіт про виконання бюджету за перші 9 місяців поточного року, затвердити міські програми на новий трирічний термін, а також визначити наступні кроки укладання Угоди про побратимство з французьким містом Нансі, а також Угоди про тристоронню співпрацю між Вінницею, Нансі та Карлсруе (Німеччина).

Перед початком засідання, традиційно, депутати вшанували пам'ять воїнів та всіх, чиї життя забрала російська військова агресія, хвилиною мовчання. Знову ж таки, питання безпеки та оборони виявилися серед ключових на порядку денному сесії, оскільки вони залишаються пріоритетами громади. З метою забезпечення цих пріоритетів, зміни до бюджету передбачають виділення майже 53,3 млн грн. З цієї суми, зокрема, 20,3 млн направлено на закупівлю безпілотних літальних апаратів для військових частин, а приблизно 20 млн - на придбання спецобладнання для бригад Нацгвардії.

«Виділяємо кошти на те, що необхідно для життєдіяльності безпосередньо військових частин, які базуються на території нашої громади, відповідно до їхніх запитів», – зазначив Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

Згідно з пріоритетами стійкості та турботи, міська рада взяла на себе зобов'язання фінансувати роботу помічників ветеранів до того моменту, поки Уряд не визначиться з механізмом оплати їхньої праці. Нагадаємо, що Вінниця є одним із муніципалітетів, які приєдналися до пілотного проєкту "Помічник ветерана" з основною метою надання підтримки Захисникам, Захисницям та їхнім сім'ям.

Крім того, під час проведення сесії депутати ухвалили рішення спрямувати 200 млн грн з бюджету громади на придбання військових облігацій.

«Ми не все можемо купити за рахунок місцевого бюджету. Маю на увазі військове обладнання спеціального призначення, зброю, набої, спеціальну військову техніку. Це, звичайно, функція держави, тому ми робимо такий диференційований підхід. Те, що дозволено, згідно з законодавством придбати за кошти міського бюджету, ми це робимо. Разом із тим, направляємо частину коштів державі для того, щоби вона могла підсилити закупівлю відповідного обладнання», – прокоментував рішення сесії Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

Підтримка армії, здійснення заходів з безпеки, створення умов для стабільної роботи критичної інфраструктури, соціальної сфери, закладів освіти та охорони здоров’я – це основні напрямки, на які спрямовані зусилля громади протягом поточного фінансового року. Навіть в умовах воєнного стану Вінниця продовжує розвивати свій потенціал, про що свідчать показники бюджету за перші 9 місяців поточного року. Звіт про виконання бюджету було представлено, обговорено та затверджено у сесійній залі сьогодні.

Затвердили міські самоврядці й низку Програм Вінницької МТГ на 2024-2026 рр. таких як:

Програма розвитку туризму та промоції; Програма Місто молодих; Комплексна програма національно-патріотичного виховання дітей та молоді.

Всі ці ініціативи різні, проте мають однакову ступінь необхідності, оскільки спрямовані на подолання викликів воєнного стану. Наприклад, формування конкурентоспроможного туристичного продукту не лише сприяє відновленню економічної активності, а й приносить додаткові надходження до бюджету. Створення умов для активної участі молоді в соціальному житті, серед якої значна кількість ветеранів та переселенців, важливе для подальшого розвитку населених пунктів.

Крім того, Вінниця виражає готовність розширювати міжнародне співробітництво. Депутати схвалили проєкт Угоди про встановлення побратимських відносин між містами Вінниця та Нансі у Франції. Також була узгоджена Угода про тристоронню співпрацю між Вінницею, Нансі та Карслруе.

Коментуючи відповідне рішення, Вінницький міський голова Сергій Моргунов зазначив: «Тристороння Угода між містами Німеччини, Франції та України – це для нас фактично нова форма співпраці. Сьогодні Карлсруе та Нансі дуже активні в своїх намірах співпрацювати по тих напрямах, які ми визначили. У першу чергу – це охорона здоров’я, освіта, культура, інновації підприємництва. А також те, що стосується сталого розвитку міст – це Зелений курс, екологія, партисипація та багато інших напрямів. Важливо, щоб ця співпраця була не лише на рівні органів місцевого самоврядування, а й на рівні комунальних підприємств, медичних та освітніх закладів та просто громадян наших міст в тому числі й бізнесу. Це хороші перспективи, особливо в контексті майбутнього членства України в Європейському союзі».

Зі всіма рішеннями сесії можна ознайомитись на сайті Вінницької міської ради у розділі «Місто та влада».



Переглядів: 560
Поширень: 0

Останні новини