Україну нелегально покинули майже 20 тисяч чоловіків призовного віку

Від початку повномасштабної війни росії проти України й до 31 серпня 2023 року з метою уникнення служби у Збройних силах кордон із сусідніми країнами нелегально перейшли 19 740 українських чоловіків призовного віку.

Про це повідомляє BBC, посилаючись на дані Румунії, Молдови, Польщі, Угорщини та Словаччини щодо нелегального перетину кордонів.

Журналісти зазначають, що їм невідомо, як чоловікам вдалося покинути Україну, але відомо, які методи використали інші 21 113 осіб, яких затримали прикордонники України. Так, 14 313 людей намагалися перетнути кордон пішки або уплав, а решта 6 800 чоловіків скористалися підробленими документами, в яких були зазначені фіктивні причини виїзду, наприклад, вигадані хвороби, вказує BBC із посиланням на дані української влади.

Представник президента у Верховній раді Федір Веніславський у коментарі BBC сказав, що уникнути мобілізації в армію намагаються від одного до п’яти відсотків українських чоловіків. Водночас за його словами, ці цифри не мають вирішального значення для оборони України.

"Я переконаний, що стійкість і готовність українців захищати свою незалежність, суверенітет і свободу становить 95-99%", — додав Веніславський.

Журналісти зауважують, що понад 40 тисяч чоловіків, які втекли або намагалися втекти, можуть становити значну частку, яких Україна потребує для поповнення своєї армії. У серпні офіційні особи США оцінили кількість загиблих українських військових до 70 тисяч, хоча офіційний Київ не надає цифри своїх втрат.

9 листопада речник Державної прикордонної служби України (ДПСУ) Андрій Демченко повідомляв, що від початку цього року у перетині державного кордону на виїзд було відмовлено 43 тисячам людей. За його словами, у більшості випадків, документи в людей не відповідали умовам перетину держкордону.



Переглядів: 412
Поширень: 0

Останні новини