У лікарні на Вінниччині проводять більше сотні видів досліджень

У Шаргородській міській лікарні на Вінниччині проводять більше сотні видів досліджень, понад 5 тисяч щомісяця. Завдяки пакету №9 НСЗУ, за все сплачує держава, пацієнту потрібно лише електронне направлення від лікаря.

Про це розповів директор медзакладу Віталій Чорний.

Посилаючись на Суспільне Вінниця.

Серед обстежень у медзакладі — забір зразків. Дослідження проводять на автоматичному аналізаторі. Такий значно полегшив роботу, розповіла фельдшер-лаборант Катерина Шихнір. За день може обробити до півтори сотні зразків.

"Беру зразок крові в пробірці, ставлю в аналізатор, натискаю і в роботу. Через хвилину результат", — розповіла лікарка.

На новому аналізаторі працюють і в сечовій. Завдяки йому збільшили спектр досліджень і показників, зазначила лаборантка Алла Бределєва.

"У нас є два аналізатори на сечі, які показують 20 показників. Раніше працювали в ручному режимі”, — пояснила лаборантка.

У серологічному відділі лише на імуноферментному апараті в місяць проводять до тисячі досліджень. Зокрема, і на гормони.

"На гормони, на інфекційні захворювання, коронавірус. За цих 3 аналізи ви б заплатили близько 800 гривень, якби направляли б їх у Вінницю", — розповіла завідувачка клініко-діагностичної лабораторії Шаргородської міської лікарні Наталя Заставна.

Всі ці обстеження у Шаргородській міській лікарні — безкоштовні. За них сплачує НСЗУ, зазначив директор медзакладу Віталій Чорний.

"Кожен аналіз має вартість, НСЗУ оплачує. Там є прості аналізи. І кожен має свою ціну. Загальний аналіз крові 108 гривень", — розповів Віталій Чорний.

Співпраця з пацієнтами та НСЗУ принесла свої результати, зазначив Чорний. За останніх 3 роки в оновлення клініко-діагностичної лабораторії вклали майже 6 мільйонів гривень.

Нещодавно в лабораторії придбали імуноферментний аналізатор та коагулометр. Вартість кожного понад мільйон гривень. Працівниці лабораторії їх вже опанували, зазначили в медзакладі.

З початку місяця тут проведено до 4 тисяч електронних записів. Це обов’язкова умова, інакше не буде фінансування від НСЗУ.

“Всі дослідження вводимо в електронну систему, на кожного пацієнта”, — пояснила старша фельдшер-лаборантка Людмила Мельник.

На обслуговування до Шаргородської міської лікарні приїздять жителі із сусідніх громад. Зокрема, з Чернівців, Могилева-Подільського, Барської громади.



Переглядів: 501
Поширень: 0

Останні новини