У Вінниці відбудеться презентація книги Арсена Зінченка «Любов. Перелюб. Дітозгубництво. Вінницький повіт і довкруж, 20-40 рр. ХІХ ст»

Презентація нової книги відбудеться у Хабі «Місто змістів» у четвер, 2 листопада, о 18:15. Автор, провідний науковець ЗК «Музей Вінниці» Арсен Зінченко, представить свою роботу «Любов. Перелюб. Дітозгубництво. Вінницький повіт і довкруж, 20-40 рр. ХІХ ст». В книзі досліджуються інтимні стосунки того часу через архівні матеріали, фольклор та літературні тексти першої половини XIX століття, звертаючи увагу на шлюби, позашлюбні відносини, небажану вагітність та інші аспекти.

Книга цікава для читачів, які цікавляться соціально-психологічними аспектами минулого, історичними аспектами людських стосунків і їхнім відображенням у судовій системі того часу. Автор досліджує соціокультурні та етичні аспекти суддівства та духівництва у Вінницькому повіті першої половини XIX століття, оскільки їхні погляди суттєво впливали на рішення судових справ.

У книзі, зокрема йдеться: «Це дослідження розгорнулося в ході підготування до публікації матеріялів Вінницького повітового суду перших десятиріч ХІХ ст, серед яких кілька десятків проваджень стосувалися розгляду позашлюбних стосунків та дітозгубництва. У листуванні слідчих чиновників і присудах не знайдемо понять любов чи кохання, натомість звично вживаються тільки офіційно-формальні терміни: шлюб, законновінчані, яким протиставляються блуд, «блудодеяние», «внебрачный ребенок». Проте, в окремих справах при уважному читанні підсудні таки згадують про почуття любови, що привело до тілесного поєднання. З інших зізнань видно, що це почуття керувало вчинками так сильно, що часом штовхало навіть до самогубства і злочину. Ще з інших бачимо, як непереборний природний поклик кидав людей у шал перелюбу. Вагітність, яка наставала за тим, у багатьох жінок супроводжувалася страхом бути викритою й поганьбленою, а це штовхало на переступ дітозгубництва…»

Під час презентації усі охочі зможуть придбати собі книгу Арсена Зінченка «Любов. Перелюб. Дітозгубництво. Вінницький повіт і довкруж, 20-40 рр. ХІХ ст», - повідомляє міська рада.

Вхід вільний.



Переглядів: 510
Поширень: 0

Останні новини