Мобільні бригади допомоги при домашньому насильстві: інформація та контакти

У Вінницькому міському центрі соціальних служб є Мобільні бригади, які надають соціально-психологічну допомогу людям, які постраждали від домашнього насильства. За поточний рік ці бригади отримали 819 звернень і відреагували на кожну ситуацію, - повідомляє міська рада. В середньому, Мобільна бригада здійснює від 5 до 7 виїздів за день. Кожна бригада складається з трьох співробітників: водія, практичного психолога та соціального працівника. Але сьогодні виїзд був спільно з фахівцем від Служби у справах дітей та поліцейським ювенальної превенції, оскільки в сім'ї, яку відвідували, були діти, які були свідками насильства вдома.

«Сьогоднішній випадок, на жаль, дуже поширений. Кривдником є чоловік, який зловживає алкоголем. Він вчинив фізичне насильство щодо жінки. Свідком цього випадку стала малолітня дитина», – розповідає фахівчиня із соціальної роботи Марія Береза.

Члени Мобільної бригади склали акт, в якому оцінили потреби сім'ї. Цей документ детально описує ситуацію, стан постраждалих і розкриває їхні потреби у соціальних послугах. Крім того, особи, що постраждали, мають можливість подати заяву на безкоштовне отримання соціальних послуг. Після цього практичний психолог, Олена Гудімова, провела консультацію з постраждалими від домашнього насильства.

«Загалом, для людини така допомога дуже важлива. Підтримка психолога, фахівця з соціальної роботи надає людині ресурс для подолання домашнього насильства. Постраждалі починають розуміти, що у цій біді вони не одні, у них є підтримка. Ми надаємо консультації, зокрема, як діяти, якщо чоловік чи дружина стають агресивними. Наприклад, на такі випадки потрібно мати із собою зібрану валізу із найнеобхіднішими речами (своїх і дітей), щоб в екстреній ситуації негайно покинути помешкання, та телефони гарячих ліній і спеціалізованих служб для підтримки постраждалих осіб», – зауважила Олена Гудімова.

Команда Мобільної бригади соціально-психологічної допомоги надає соціальні послуги у кризових ситуаціях. Негайно та в разі необхідності може тимчасово перевезти постраждалих до кризових кімнат. Ці кімнати є безпечними просторами, призначеними для жінок і дітей, обладнаними необхідними меблями, засобами гігієни та забезпеченим харчуванням. Вони створені для того, щоб постраждалі могли там перебувати до 20 діб, оточені необхідною підтримкою та безпекою.

«Помічаємо таку тенденцію, що з початком повномасштабного вторгнення стало більше випадків домашнього насильства. Причин цьому може бути декілька: по-перше, непростий психологічний стан українців через війну, по-друге, наразі зросла поінформованість населення, тобто все більше людей дізнаються, до кого звертатися по допомогу та як діяти в разі домашнього насильства», – підсумувала директорка Вінницького міського центру соціальних служб Наталія Добровольська.

Мобільні бригади працюють 6 днів на тиждень з 8:00 до 22:00. На виклики вони реагують з 10:00 до 18:00.

Якщо ви стали свідком чи зіткнулися з домашнім чи гендерно зумовленим насильством, звертайтеся:

102 номер екстреного виклику поліції 15-47 урядова гаряча лінія з протидії домашньому насильству 116 111 або 0 800 500 225 – Національна гаряча лінія для дітей та молоді 116 123 або 0 800 500 335 – Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства 0432 67 04 60 – Вінницький міський центр соціальних служб 098 900 15 60 – Денний центр соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі (Мобільні бригади соціально-психологічної допомоги людям, які постраждали від домашнього насильства).


Переглядів: 606
Поширень: 0

Останні новини