Розвиток та атмосфера мистецтва: "Пироговський пікнік" об'єднав понад 500 людей

У національному музеї-садибі М. І. Пирогова 10 вересня відбувся захід під назвою "Пироговський пікнік", який зібрав велику кількість гостей і включав в себе різноманітні активності, такі як лекції, майстер-класи, презентації та розважальні ігри.

Особливістю цьогорічного Пироговського пікніка стало відзначення ролі Миколи Пирогова як засновника військово-польової хірургії. У підготовці до цієї події музей створив нову виставку, присвячену зв'язкам Пирогова з українськими містами: Вінницею, Києвом і Одесою. Також важливим є доповнення основної колекції музею - експозицією, яка представляє сучасних військових медиків Вінниці, включаючи їхні фотографії та особисті речі. Деталі події освітила Вінницька міська рада. 

Одне з імен, яке особливо виділяють, - це 29-річна Яна Рихліцька, бойова медикиня стабілізаційного пункту 93-ї бригади "Холодний Яр", яка загинула під час російського обстрілу, під час евакуації військових у Бахмуті в березні цього року. Директор національного музею-садиби М.І. Пирогова, Олександр Турський, розповів, що ця виставка стане постійною і буде відображати зв'язок поколінь, історію та важливість військово-польової медицини.

«Задум проводити "Пироговський пікнік" з присвятою військово-польовій хірургії був ще до повномасштабного вторгнення. І загалом нам важливо було показати зв’язок військових лікарів сьогодення з тими поколіннями, які починалися саме від Пирогова як реформатора цієї справи», – додав директор департаменту маркетингу міста і туризму Вінницької міської ради Олександр Вешелені.

На "Пироговському пікніку" було акцентовано увагу на історії військової хірургії та на зв'язку Миколи Пирогова з Україною, що також відображено в новому путівнику музеєм-садибою, який був представлений на заході. Надалі, протягом цілого дня, проводилися навчання з надання домедичної допомоги від Товариства Червоного Хреста України. Цікаво, що діти виявили великий інтерес до цих занять: вони уважно слухали інструкторів і активно вчилися, в тому числі, як тампонувати рани і виконувати непрямий масаж серця.

Однією з учасниць цього заходу була 10-річна Ліза. Її мама, Людмила Альохіна, розповіла, що це не перший раз, коли їхня дівчинка бере участь у подібних тренінгах і виявляє інтерес до медичної тематики, оскільки її тато - медик і працює на швидкій допомозі.

«Мені дуже подобається тут: цікаві локації, люди гуртуються… Ми вже були на майстер-класі з приготування морквяного супу, і це для мене стало відкриттям. Майстриня, яка його готувала, розповіла, що ще Микола Пирогов довів, що обсмажена морква дуже корисна для нашого організму. А ще в мене донька зареєстрована на майстер-клас із Петриківським розписом. Але навіть просто пройтися тут по території – це неймовірно. Мене тато завжди сюди приводив в дитинстві. І тут настільки все збереглося з тих часів: липова алея, ось ці чаші красиві з квітами, ялинки на центральній алеї, до цього часу є садок Пирогова з яблунями ще тих сортів. Я коли сюди приходжу, настільки надихаюся… Тому коли побачила в інтернеті, що тут буде Пироговський пікнік, просто не могла не прийти», – поділилась вінничанка Людмила Альохіна.

Один з основних особливостей "Пироговського пікніка" було відкриття веранди садиби для відвідувачів, де зазвичай вхід був закритий. Музей не лише дозволив доступ туди, але також організував фотозону під назвою "Чаювання з Пироговим", де за донат на підтримку ЗСУ ви могли зробити фотографію з "живим" Миколою Івановичем, якого виконував актор Артур Константинов.

Інші заходи відбулися на луках і алеях садиби. Там був організований ярмарок ручної роботи від платформи BYVI, різноманітні майстер-класи, фудкорт і зони відпочинку, де ви могли сидіти на пледах і карематах, грати в дерев'яні ігри і багато іншого. Територія садиби була переповнена народом: сімейні пари, люди похилого віку, діти, студенти, військові. Програма заходу була дуже різноманітною, тому кожен знайшов щось для себе.

По вулиці, що проходила вздовж старих лип, ви могли потрапити до яблуневого саду Пирогова. Там проводився художній пленер, на якому юні художники малювали пейзажі. Це подію курирували художники Сергій Бартко і Олександр Никитюк. Вражає, що Олександр Никитюк створив картину із Миколою Пироговим, який відпочивав у цьому ж саду, і передав її у фонди музею-садиби для майбутньої експозиції.

Вхід на "Пироговський пікнік" був безкоштовним, і всіх закликали робити добровільні пожертвування на потреби Збройних Сил України. Це допомогло зібрати близько 12 500 гривень. Для нагороди відвідувачів пропонували яблука, зібрані у меморіальному саду Пирогова. З цих самих яблук, які були старовинного сорту Антонівка, на одному з кулінарних майстер-класів дослідниця подільської кухні Олена Павлова готувала два види пирогів.

За оцінками організаторів захід відвідало понад 600 осіб. «Ми відчули помітну зацікавленість аудиторії ще на етапі анонсування події, і результат відвідуваності перевершив навіть перший пікнік у 2021 році. Приємно, що серед присутніх були і вінничани, і внутрішньо переміщені особи, і гості з Києва та Львова, і військовослужбовці, які проходять реабілітацію в нашому місті. Це ще раз доводить, що подібні заходи важливі в час війни для підтримки наших захисників та захисниць і для психологічного розвантаження як дорослих, так і дітей», – підсумував Олександр Вешелені.



Переглядів: 776
Поширень: 0

Останні новини