Нова пам'ятна монета від Національного банку України: вшанування Героїв воєнної розвідки

<!--td {border: 1px solid #cccccc;}br {mso-data-placement:same-cell;}--> З нагоди святкування Дня воєнної розвідки України, 5 вересня 2023 року, Національний банк введе в обіг спеціальну пам'ятну монету "Воєнна розвідка України". Ця монета вшановує героїчних воїнів-розвідників, які незаперечно захищають національні інтереси нашої країни. Прем'єру нової монети відзначили Голова Національного банку України, Андрій Пишний, та начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України, генерал-майор Кирило Буданов.

"Воєнна розвідка – це високотехнологічна та високоінтелектуальна складова сил безпеки і оборони України. Бути розвідником – це не лише покликання, але й щоденний свідомий непростий вибір. Належати до воєнної розвідки України – честь і відповідальність, – сказав Андрій Пишний. – Успіхи та здобутки розвідників зазвичай не є загальновідомими, але прийде час і український народ обов’язково дізнається невідомі імена сучасних Героїв. Ми не можемо зараз подякувати усім розвідникам поіменно, але можемо вшанувати честь воєнної розвідки. Тож на знак поваги та вдячності до українських розвідників Національний банк України сьогодні вводить в обіг пам'ятну монету “Воєнна розвідка України”. Ця монета – присвята справжній непереможності та силі духу наших Героїв".

Він підкреслив, що пам'ятна монета "Воєнна розвідка України" відображає професіоналізм і перемоги українських розвідників, які гідно ставляться до кремлівських окупантів. Разом із іншими частинами збройних сил оборони вони поступово звільняють тимчасово окуповані території на всіх ділянках фронту і наближають нас до нашої спільної перемоги.

"Переконаний, ця унікальна монета стане хорошим пам'ятним знаком про нашу звитяжну боротьбу проти окупантів і прикрасить найвишуканіші колекції нумізматів. Найбільша цінність монети полягає в тому, що вона виходить під час повномасштабного вторгнення, чим символізує панування бойового духу над небезпекою", – зазначив генерал-майор Кирило Буданов.

На аверсі нової пам’ятної монети в центрі на матовому тлі розміщена емблема Головного управління розвідки. На реверсі – по колу написи: ВОЄННА РОЗВІДКА УКРАЇНИ та гасло воєнних розвідників латиницею SAPIENS DOMINABITUR ASTRIS (“Мудрий пануватиме над зірками”); в центрі – на тлі поверхні земної кулі зображення сови, що пронизує мечем абриси території країни-агресора (на ефесі меча зображено Тризуб – малий Державний Герб України).

Пам'ятну монету "Воєнна розвідка України" можна буде придбати починаючи з 6 вересня 2023 року через інтернет-магазин нумізматичної продукції Національного банку. Загалом буде доступно для продажу 10 тисяч таких монет, і всі вони будуть доступні вже з першого дня реалізації.

Крім того, монети будуть поступово реалізовуватися і банками-дистриб’юторами (АТ АБ "УКРГАЗБАНК", АТ "АБ "РАДАБАНК", АТ "ТАСКОМБАНК", АТ КБ "ПриватБанк") в міру їх відвантаження Банкнотно-монетним двором НБУ. Детальнішу інформацію про початок реалізації та точки продажу можна буде дізнатися на їхніх офіційних сайтах.

Додатково:
Пам’ятна монета “Воєнна розвідка України” має номінал 5 гривень, її виготовлено з нейзильберу, категорія якості карбування – "спеціальний анциркулейтед", маса – 16,5 г, діаметр – 35,0 мм. Тираж – до 75 000 штук. Гурт монети – рифлений.

Дизайн монети – Тетяна Балута; скульптор – Володимир Дем`яненко.



Переглядів: 865
Поширень: 0

Останні новини