Від 3 до 10 тисяч доларів за діагноз: лікарі організували схему ухилення від мобілізації на Вінниччині

Бізнес на ухилянтах налагодив 57-річний лікар обласного лікувально-діагностичного центру. Він разом з іншими учасниками схеми, яких більш як 10, пропонували військовозобов’язаним чоловім зібрати пакет фіктивних медичних документів про непридатність до військової служби з подальшою можливістю виїзду за кордон, повідомляє Нацполіція Вінниччини. 

За словами начальника обласного главку поліції Івана Іщенка, вартість «правильного» діагнозу, який сприяв у знятті чоловіків з військового обліку, становила від 3 до 10 тисяч доларів. На ціну послуг впливали термін та складність винесення діагнозу.

Організатор схеми допомагав своїм «клієнтам» потрапити до його спільників, серед яких посадовці обласної військово-лікарської комісії. Після зустрічей останні виносили чоловікам фіктивні діагнози з висновком про тимчасову непридатність до військової служби, що давало ухилянтам можливість безперешкодно виїхати за межі України.

Слідчі обласного главку та співробітники УСБУ у Вінницькій області затримали зловмисника 25 серпня у Вінниці під час отримання ним неправомірної вигоди у розмірі 3000 доларів США.

Під час проведення обшуків у затриманого вилучили гроші, отриманні злочинним шляхом, документацію, чорнові записи та комп’ютерну техніку. За оперативною інформацією послугами фігуранта могли скористатись більш як 200 чоловіків.

За процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури 57-річному затриманому повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 332 (Незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України.

Також вирішується питання щодо додаткової кваліфікації дій підозрюваного за ч. 2 ст. 368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України. Досудове розслідування триває. Поліція та СБУ продовжують встановлювати співучасників злочинів та осіб, які "купили"собі фіктивні діагнози.

Фото: Нацполіція Вінниччини


Теги: кримінал

Переглядів: 2136
Поширень: 0

Останні новини