Вінницька птахофабрика може отримати до $30 млн кредиту

Міжнародна фінансова корпорація (IFC) з групи Світового банку планує відновити співпрацю з агрохолдингом МХП, найбільшим виробником курятини в Україні, та надати кредит до $30 млн його «дочці», Вінницькій птахофабриці, для фінансування модернізації та розширення потужностей заводу з виробництва біометану з сільськогосподарських відходів.

Про це йдеться в інформації на сайті IFC.

Рада директорів корпорації планує розглянути цей проєкт на засіданні 19 вересня цього року.

Зазначається, що компанія вже управляє двома біогазовими заводами для переробки гною зі своїх ферм у «зелену енергію». У рамках стратегії декарбонізації МХП планує збільшити виробництво біометану в Україні завдяки модернізації та розширенню потужності своїх біогазових установок у декілька етапів. Перший етап, який фінансуватиметься в рамках проєкту, слугуватиме демонстрації життєздатності виробництва скрапленого біометану.

Загальну вартість проєкту оцінюють у $52 млн, крім кредиту IFC, МХП розраховує і на власні кошти. Передбачається, що проєкт також буде підтриманий гарантією на $15 млн з боку European Fund for Sustainable Development Plus, Великої Британії та інших донорів.

Уточнюють, що будівництво планують на біогазовому заводі в селі Василівка (Гайсинський р-н, Вінницька обл.), який запустили 2019 року і який є найбільшим таким заводом в Україні з потужністю 12 МВт.

На першому етапі проєкту планують модернізувати наявні потужності, щоб отримувати 14 тис. тонн скрапленого біометану на рік, а на другому – розширити потужності до 20,5 МВт.

IFC уточнює, що в разі схвалення радою директорів це буде шоста інвестиція корпорації в МХП з 2003 року, останню з яких було відкрито 2014 року і закрито 2019 року.



Переглядів: 1152
Поширень: 0

Останні новини