Різнокольорові білборди із смішними звірятами у Вінниці: ДСНС та ЮНІСЕФ нагадують підліткам про безпечну поведінку у різних ситуаціях

Поки триває війна, діти в Україні позбавлені можливості безпечно проводити дозвілля на канікулах. Щоліта трапляється багато нещасних випадків, яким можна було б запобігти, коли діти та підлітки отримують травми або гинуть на водоймах та при пожежах. До загроз, які існували у довоєнний період, додалася ще одна серйозна загроза життю та здоров’ю, пов’язана з вибухонебезпечними предметами, адже Україна є однією з найбільш замінованих і забруднених вибухонебезпечними предметами країн у світі.  

Щоб уберегти дітей, підлітків і молодь, а також нагадати їм алгоритми дій у разі виникнення небезпечної ситуації, Державна служба України з надзвичайних ситуацій спільно з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) в Україні запускають новий тренд — відпочивати безпечно.

На офіційному сайті ДСНС можна якнайкраще розглянути картинки та прочитати всю необхідну інформацію про проєкт. Але цікаво, що такі яскраві різнобарвні картинки зявилися і на білбордах у різних містах України. Цей тренд не оминув і Вінницю, адже у місті вже можна спостерігати ці картинки. Цікаво, що відсканувавши QR-код, можна потрапити на відповідні змістовні сторінки, які розкажуть про правила поведінки на воді, з мінами та з вогнем.

«Діти пізнають світ і дорослішають, отримуючи новий досвід та враження, проте інколи це пов’язано з ризикованою поведінкою. Під час літніх канікул такі ризики можуть посилюватися, адже зазвичай діти проводять більше часу без нагляду дорослих. До того ж підлітки часто обирають для дозвілля місця, де можуть критися різноманітні загрози: водойми, ліс чи покинуті будівлі. Упродовж літа ЮНІСЕФ спільно з ДСНС навчатиме дітей і підлітків, як правильно поводитися, щоб канікули були безпечними», — наголосив Старший координатор гуманітарної програми ЮНІСЕФ в Україні Мустафа Бен Мессауд.

Згідно зі статистикою Державної служби України з надзвичайних ситуацій (ДСНС), у 2022 році сталося 80 654 пожежі, що спричинили загибель 1639 людей, серед яких 36 дітей. Ще 1617 людей отримали травми, у тому числі 123 маленькі українці. У 2022 році на водних об’єктах загинуло 723 людини, з них 58 дітей; а з початку 2023 року 368 людей загинуло, з них 23 дитини. Водночас Україна залишається однією з найбільш замінованих країн світу: приблизно 30% території потенційно забруднені вибухонебезпечними предметами. Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні підтвердила, що 69 дітей постраждало та 20 загинуло через міни та вибухонебезпечні предмети у період з 24 лютого 2022 року по 30 травня 2023 року. 

«ДСНС не лише рятує, а й активно навчає! Переконаний, що підвищення обізнаності дітей із правилами безпеки може зберегти їхнє життя та здоров’я. Формування безпечного середовища для малечі – пріоритет для ДСНС та держави! Тому щодня у різних регіонах України рятувальники нагадують підростаючому поколінню правила безпечного відпочинку на водоймах, навчають пожежній та мінній безпеці. Під час літніх канікул приділяємо цьому особливу увагу. Адже краще запобігти надзвичайним ситуаціям, ніж ліквідовувати наслідки», — наголосив Директор Департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям ДСНС України Олександр Чекригін.

Інформаційні матеріали від ЮНІСЕФ та ДСНС наголошують, що наражатися на небезпеку — це вже бути не в тренді, а треба відпочивати безпечно, бо це круто. Наприклад, стрибати у воду можна, але лише в місцях, де дозволено і знаєш дно. А якщо проводиш літо у районах, де проходили бойові дії, також треба впевнитися, що водойму перевірили піротехніки ДСНС і в ній немає вибухонебезпечних предметів.

Усі правила розказані мовою підлітків і подані в яскравій розважальній формі, з прикладами й поясненнями правильної та хибної поведінки. Переглянути всі матеріали можна на сторінці кампанії - на вебсайті ДСНС у розділі "Безпечні канікули". Більше корисних матеріалів для розвитку та гри на https://spilnoteka.org/.



Переглядів: 1127
Поширень: 0

Останні новини