Заборона ароматизованих сигарет та зміни до антитютюнового законодавства з 11 липня: що відомо

З 11 липня 2023 року в Україні набуває чинності закон №1978 Про внесення змін до деяких законів України про охорону здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну, який парламентарії ухвалили наприкінці 2021 року, повідомляють у Держпродспоживслужбі.

Новий закон регламентує такі зміни:

▪ заборона продажу ароматизованих сигарет та інших тютюнових виробів;

▪ введення відповідальності за використання пристроїв для нагріву тютюну в усіх громадських місцях та приміщеннях за аналогією з курінням звичайних цигарок;

▪ заборона реклами та стимулювання продажу тютюнових виробів, електронних сигарет та рідин до них;

▪ встановлення штрафу за їхню реалізацію особам, які не досягли 18 років, у розмірі 1020 грн, а в разі повторного протягом року порушення – 10200 грн.

Інфографіка Держпродспоживслужби

Як пояснюють у Держпродспоживслужбі, вживання тютюну — одна з основних причин смертності, якій можна запобігти. Так, за оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), від хвороб, спричинених вживанням тютюну, щороку помирає понад 8 мільйонів людей у світі. В Україні ця цифра становить близько 130 тисяч осіб.

"Вживання тютюнових виробів є одним з основних чинників ризику виникнення неінфекційних захворювань, на які припадає 84% усіх смертей в Україні," – зазначається в повідомленні.



Переглядів: 1165
Поширень: 0

Останні новини