Як одягалися вінничани сто років тому: у Вінниці в краєзнавчому музеї відкрилася унікальна виставка

Нещодавно у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї відкрилася виставка, присвячена етнографії і міському устрою Східного Поділля.

Відбулося відкриття виставки з колекції Міли Поворознюк «Одяг вінничан початку ХХ століття», на якій представлено антикварні взірці жіночого вбрання (близько 20 екземплярів) і 60 світлин українців більш як столітньої давнини.

Виставка триватиме до 18 червня 2023 року і включатиме екскурсійну програму.

Міла Поворознюк – блогерка з питань історії моди та феміністичного руху, реконструкторка і популяризаторка естетики костюму минулих часів у тому числі на власному прикладі, що зробило її відомою і впізнаваною у Вінниці та поза її межами.

Колекцію можна умовно розділити на одяг з скрині та шафи. Народний одяг більш усталений у формі крою та декору, хоч кожна з колекційних вишитих сорочок має свої оригінальні ознаки. Вони доповнені характерними елементами костюму з етнографічної збірки музею. Одяг містян орієнтований на взірці європейської моди відповідного часу – це предмети з модних ательє чи домашнього пошиття за взірцями з журналів та гардеробу заможніших сусідок.

Створює історичну атмосферу колекція меблів, предметів побуту і жіночих аксесуарів зі збірки Вінницького обласного краєзнавчого музею.

Фото: Вінницький обласний краєзнавчий музей



Переглядів: 1783
Поширень: 0

Останні новини