Вінницькі історики оприлюднили старовинну карту Вінниці

Старовинний план міста Вінниці та околиць, датований 1802 роком, презентували вінницькі історики. В Музеї Вінниці зазначають, що вперше цей унікальний документ опублікували в книзі Арсена Зінченка «Руські парохії міста Вінниці у XVIII столітті». 

Детальну мапу можна переглянути за ПОСИЛАННЯМ.

Історики розповідають, що на карті зображена Вінниця у перші роки від початку окупації нашого краю російською імперією. Тоді найбільш забудованим був схід сучасного середмістя, Замостя вважалося околицею, а Старе місто – окремим поселенням у міських межах. На більш пізніх картах воно позначається як передмістя.

Річка Південний Буг раніше називалася Бог, на мапі позначена із великою кількістю островів. Один із них, під назвою Низовий острів, знаходився біля сучасного мосту на Старе місто.

З заходу до Вінниці веде Літинський шлях. На лівому березі за містом дорога перетворюється на Немирівську. На мапі позначено дві корчми, у районі сучаної вулиці Гонти. 

Зображено також села біля Вінниці, які нині є мікрорайонами міста: Сабарів, Пятничани, Тяжилів, або частиною Вінницької МТГ (Малі і Вінницькі Хутори)

Історики розповідають, що оригінал цього документа нині зберігається у російському архіві. Додають, що там знаходяться й інші документи, пов’язані з історією нашого міста. Всі вони є нашою спільною історичною спадщиною.

Відскановану копію цієї мапи вінницьким історикам вдалося отримати, об’єднавши зусилля із Державним архівом Вінницької області. 


Переглядів: 2101
Поширень: 0

Останні новини