Як пережити блекаут і не спалити своє житло

Прицільні атаки рашистів на енергетику призвели до масових відключень світла в оселях простих українців.

Через вимкнення електроенергії люди почали користуватися альтернативним засобами для обігріву: генераторами, різноманітними газовими приладами, свічками.

Проте порушення правил користування усіма цими засобами може призвести до трагедії. 24 листопада у Вінниці загорівся бензиновий генератор, через що 30-річний чоловік отримав опіки. Нажаль, такі випадки непоодинокі по всій країні. Тому дотримуватися правил пожежної безпеки – вкрай важливо.

Як безпечно користуватися генераторами

    Використовувати генератор можна лише на відкритому повітрі, в приміщеннях – заборонено.  Все тому, що прилад під час роботи виділяє чадний газ, який є дуже небезпечним для життя. Відстань від генератора до найближчої поверхні (наприклад, стіни)  має бути не меншою 6 метрів. Оскільки пристрій дуже нагрівається, предмети поблизу можуть зайнятися.   Генератор потрібно запрявляти тільки на відкритому повітрі. Паливо тримати – якнайдалі. Купувати лише сертифіковані генератори та користуватися виключно за інструкією. Обов’язково захищати генератор від вологи, зокрема - дощу та затоплення. Генератор має знаходитися під навісом або у спеціально обладнаному контейнері. Мокрий генератор або пристрої, підключені до нього, можуть уразити людину струмом.  Придбати окремий вогнегасник та інші засоби пожежогасіння та тримати їх поблизу. Слід підключати електроприлади напряму до генератора чи використовувати зовнішній подовжувач відповідної потужності. При цьому потрібно перевірити, чи немає на проводі дефектів, розривів, чи є на штекері усі контакти.

Підключення побутових електроприладів до генератора є цілком безпечним. Але за такої умови працюватимуть лише ці прилади, а світло в помешканні – не з’явиться. Саме тому люди полюбляють заживлювати електричну проводу будинку, приєднавши генератор до розетки. Такі діє є надзвичайно небезпечними.   

«Зворотне живлення» може викликати ураження струмом. Якщо під час такого користування генератором увімкнеться світло, є ймовірність короткого замикання, пожежа, поломки обладнання.

Якщо ви плануєте приєднувати генератор до внутрішніх електричних мереж, обов’язково потрібно від’єднатися від зовнішніх: відключити автомати на ввідному щітку. Також генератор варто приєднувати до внутрішньої проводки, використовуючи систему АВР та перекидний рубильник. Ці пристрої мають бути підключені після лічильника та ввідного автоматичного вимикача.

Крім того, при встановленні генератора категорично заборонено виконувати підключення до внутрішньої домашньої мережі, якщо потужність його більша пропускну здатність розетки (вона, як правило, витримує до 3,5 кВт). Через перевищення максимального навантаження може відбутится коротке замикання, що може стати причиною пожежі.

Але навіть правильно підключений генератор може перегрітися через перенавантаження, тому слід вмикати пристрої по черзі, щоб цього уникнути.

Як безпечно використовувати газові прилади

Газові плити та туристичні пальники, балони – бувають незамінними для приготоування їх, коли викимають світло. Однак такі прилади також можуть бути небезпечними, якщо користуватися ними не правильно.

Портативні пальники, котрі полюбляють використовувати у походах туристи, складаються із невеликого балону, конфорки та регулятора. У ДСНС попередили, що малі газові балони такі ж небезпечні, як і великі. Високонебезпечними є самі пари газу, що лишаються у вже використаному балоні.

Заборонено встановлювати балони поруч із опалювальним обладнанням, печами, речовинами що легко загоряються.

Правила користування туристичними пальниками (та іншим газовим обладнанням):

балони мають знаходитись в добре провітрюваних приміщеннях; слід уникати потрапляння прямого сонячного світла та опадів на балон; через різкий перепад температури, коли газ був охолоджений а потім раптово нагрівся, може статися вибух; важливо завжди перевіряти вентиль – через слабке закриття із балону в приміщення може просочуватися газ; не залишати без нагляду; газові плити не призначені для опалювання приміщень!

Туристичні газові балони не можна заправляти, вони одноразові і найчастіше вибухи трапляються саме через їх аматорське заправляння. Також важливо встановлювати портативні газові пристрої на тверду поверхню, щоб уникнути перевертання. 

Як безпечно зігрітися за допомогою газової плитки

Коротка відповідь – ніяк.

Плити не призначені для обігріву приміщення. Як правило, для зігрівання використовують газові плити так: зачиняють вікна, щоб зберегти тепло, і запалюють всі конфорки, духовку. При цьому свіже повітря не надходить, а газ горить, кисень закінчується, в повітрі з’являється чад.

Приміщення в якому стоять газові прилади потрібно провітрювати регулярно, це стосується не лише кухонних плит, але й котлів та водонагрівачів. Перевірка тяги димоходів, вентиляційних каналів є обов’язковою.

Як безпечно користуватися свічками

Свічки слід ставити на тверду і міцну поверхню, користуючись підсвічником. Найкраще місце для свічки – стіл. Встановлювати їх біля книжкових полиць, на гардин, газового обладнання, будь-яких легкозаймистих речовин не можна.

Мінімальна відстань між свічками – десять сантиметрів. Не варто залишати свічки без догляду, особливо якщо є діти або домашні улюбленці. Іноді коти полюбляють гратися із вогником на свічці, однак можуть отримати опіки, перекинути свічку та спричинити пожежу.

Важливо також тушити всі свічки перед сном.

У соцмережах є немало лайфхаків, як приготувати їжу на свічках. Однак в ДСНС коментують це так: "Один неправильний крок – і в хаті пожежа".

Для запобігання пожежі в домі також важливо вимикати з розеток всі пристрої, котрі працювали у час вимкнення світла. Невимкнені електричні духові шафи можуть увімкнутися і потім зайнятись, коли господарів немає вдома або вночі, коли вони вже сплять. Це стосується і решти обладнання.

Читайте також: Чому в сусідів є світло, а у мене нема?
 



Переглядів: 1805
Поширень: 1

Останні новини