​Вінницьке підприємство «ЕкоВін» розпочинає співпрацю з італійським товариством «Контаріна», ТОВ «Формацйон» та Аграрною школою дель Парко ді Монца в питанні обміну досвідом щодо поводження з твердими побутовими відходами. Сьогодні, 3 жовтня, наміри про спільну роботу в цьому напрямку були скріплені підписанням Меморандуму про співробітництво, яке відбулось в приміщені облдержадміністрації.

Метою цього Меморандуму є впровадження та розвиток функціональної моделі управління відходами у Вінницькій області, сприяння в розробці реалізації проектів, що фінансуються в галузі поводження з відходами.

В Меморандумі також передбачено, що в рамках співпраці може здійснюватися планування, підготовка та реалізація спільних проектів у галузі поводження з відходами; реалізація навчальних програм, організація семінарів, тренінгів, інших спільних заходів, обмін інформацією з питань охорони навколишнього середовища та управління відходами; сприяння участі експертів, наукових, інженерних та технічних фахівців у спільних проектах з управління відходами; обмін досвідом, експертами, фахівцями у галузі управління відходами.

КП «ЕкоВін» підписало Меморандум про співпрацю зі своїми італійськими колегами

Голова Вінницької обласної Ради Анатолій Олійник зазначив, що така співпраця вперше буде організована на рівні підприємств «ЕкоВін» та «Контаріна». «Ці підприємства дуже схожі і за формою управління, і організацією роботи. Під час знайомленням з роботою підприємства «Контаріна» побачили великий потенціал в плані поводження з побутовими відходами. Нам це дуже цікаво, тому що італійський досвід нам підходить», - сказав Анатолій Олійник.

КП «ЕкоВін» підписало Меморандум про співпрацю зі своїми італійськими колегами

Зацікавленість в обміні досвідом висловив і Вінницький міський голова Сергій Моргунов. «Вінниця має свою історію розвитку системи поводження з побутовими відходами, яка вважається однією з найкращих в Украйні. Але ми зацікавлені отримати позитивний європейський досвід. Тому співпраця між нашими підприємствами буде важливим і цікавим процесом», - сказав Сергій Моргунов.

КП «ЕкоВін» підписало Меморандум про співпрацю зі своїми італійськими колегами

Президент АТ «Контаріна» Франко Заната розповів, що їхнє підприємство теж муніципальне, і свого часу вони зрозуміли, що питання захоронення відходів – не вихід, і потрібно змінювати підходи, тому почали працювати над сортуванням відходів.

«В першу чергу ми зробили так – якщо ти більше виробляєш відходів, ти платиш більшу плату. Це одразу дало нам можливість отримати 95 % перероблених відходів. І це дало позитивний вплив як на економіку, так і на навколишнє середовище. Наш досвід може бути корисним на багатьох територіях, і не лише в селах, а й в містах. Такі великі міста як, наприклад, Мілан, де проживає більше півтора мільйони мешканців, також використовує нашу модель збору сміття. Вона не є дорожчою від інших моделей по збору відходів. Наші підходи до управлінням відходами такі самі як в ЄС, де розглядають відходи як ресурс, щоб в подальшому отримувати додаткові доходи. Ми продовжимо працювати над покращанням нашої моделі, і щасливі, що можемо поділитись своїм досвідом із Вінницею», - сказав Франко Заната.​

КП «ЕкоВін» підписало Меморандум про співпрацю зі своїми італійськими колегами



Переглядів: 2621
Поширень: 0