9 липня у Вінниці відбулося друге засідання робочої групи з питань заборони використання комуністичної та націонал-соціалістичної (нациської) символіки на території міста. Членами робочої групи було визначено перелік вулиць, провулків та тупиків, які потрапляють під дію Закону України «Про засудження тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки» та підлягатимуть перейменуванню. Можливі варіанти подальшого перейменування розглядатимуться на наступному засіданні, але до того узагальнений список цих вулиць буде опубліковано у ЗМІ, а кожен з вінничан зможе запропонувати власну назву. Також під час вчорашнього засідання було визначено і місця у Вінниці, які містять комуністичні символи, та потребуватимуть демонтажу.

Попередньо департаментом архітектури, містобудування та кадастру міської ради були підготовлені пропозиції щодо вулиць у місті, які потребуватимуть перейменування. Ці списки протягом двох тижнів були опрацьовані кожним з членів робочої групи і під час чергового засідання шляхом обговорення частина вулиць з цього переліку була виключена. В той же час історики запропонували ще біля 20 вулиць, назви яких потрапляють під дію Закону.

«Список буде доопрацьований з вказуванням, чому вулиця потребує перейменування. В подальшому ці списки будуть опубліковані в засобах масової інформації, де кожен вінничанин зможе ознайомитись з ними і запропонувати власну назву на перейменування, скориставшись одним із запропонованих засобів зв’язку. Цей список не є остаточним, якщо надійдуть пропозиції, ми його доповнимо», - зазначає голова робочої групи Андрій Рева.

Окремі історичні особистості, іменами яких було названо вулиці, викликали у членів робочої групи дискусію. За словами Андрія Реви, є історичні моменти, які можна тлумачити по різному, і в кожного з істориків є своє з цього приводу бачення. Наприклад, Зою Космодемянську вважати символом комуністичного режиму чи героєм війни. Більшість істориків вважає, що вона все ж є героєм війни, яка загинула захищаючи свою Батьківщину, а вже потім радянська пропаганда зробила її своїм символом. «Людина за покликом серця захищала свою країну і загинула, тому ми прийшли до висновку, що перейменовувати цю вулицю не потрібно. Це лише наша пропозиція, але я хочу, щоб всі розуміли, що остаточні рішення прийматимуть депутати міської ради, думка комісії не є остаточною, ми є лише дорадчим органом. Щодо Стахурського теж думки комісії були майже одностайними. І хоча він був першим секретарем обкому партії, він був не стільки символом комуністичної доби, скільки людиною, яка відбудовувала Вінниччину у післявоєнний період», - каже Андрій Рева

Першочергово комісія прийняла рішення щодо не перейменування вулиці Першотравневої, адже 1 травня залишається державним святом. Однак, потім було зачитано звернення від Краєзнавчого музею, який запропонував Першотравневу, яка є чи не найдовшою вулицею міста, розділити на дві частини площею Героїв Майдану, і ділянку, яка розташовується в історичній частині Вінниці, назвати іменем Миколи Оводова. Колишній міський голова проживав саме на цій вулиці, і враховуючи вклад цієї особистості в розвиток міста, є логічним, що вулиця носитиме його ім’я. Комісією ця пропозиція була підтримана, тому Першотравневу внесли у перелік вулиць на перейменування. Назву ж другої частини вулиці до перехрестя зі Хмельницьким шосе в подальшому будуть ще обговорювати.

«Дискусійних моментів, яких очікував, практично не було. Були суперечливі питання, які необхідно було проговорити. І в цьому випадку думка кожного з членів комісії була цінною. Під кожне рішення була якась логіка речей, - каже один з членів комісії, історик Олександр Федоришен. - З першого засідання комісії на сторінку однієї з соціальних мереж надійшло 64 пропозиції, переважна більшість підписані, але є й анонімні. Це не рахуючи офіційних звернень до міської ради. Тобто активність людей з цього питання величезна. Є вже низка пропозицій конкретних перейменувань. Наприклад, вулиці Михайличенка на Петра Могили. Половина листів, які стосувалися перейменування вулиці Козицького стосувалися на перейменування щодо директорії УНР або Симона Петлюри. Це пов’язано з розташуванням тут готелю «Савой», де розміщена урядова дошка на честь тимчасової столиці Української Народної Республіки. Що зобов’язує городян і членів комісії пропонувати такі речі. Я схиляюсь до варіанту столичного державницького статусу Вінниці».

Друге питання, яке розглядалося на засіданні комісії, – визначення місць із комуністичними символами, які потребують демонтажу. Таких місць у Вінниці небагато, однак на фасадах деяких будинків є ліпнини з серпом та молотом і зіркою. Олександр Федоришен відзначив, що у Законі вказано, що сама зірка не являється комуністичним символом, тільки у поєднанні з іншими елементами. Однак, на окремих будівлях по вулицях Козицького та Соборній, необхідно буде демонтувати герби з серпом та молотом. Також під демонтаж потрапить ліпнина у бібліотеці Тімірязєва та театрі Садовського. Дискусійним питанням стала мозаїка на площі Європейській. Комісією прийнято рішення, що в подальшому буде визначено її художню та мистецьку цінність. І за результатами вже буде визначатися питання про її перенесення, демонтаж чи залишення без змін.

Під кінець засідання було обрано заступника голови комісії, ним одноголосно став Олександр Федоришен.



Переглядів: 4272
Поширень: 0