Минулого року у Вінниці вперше було виконано комплектний капітальний ремонт двох прибудинкових територій, якими користуються мешканці шести висоток (вул. Фрунзе, 65,67,69,71 та вул. Стеценка,48 і 50). Для міста це був пілотний проект, який реалізований в тісній співпраці мерії з мешканцями будинків та за сприяння депутата міської ради Петра Бабія.

Кілька років тому мешканці висоток, окрім співфінансування ремонту дахів, інженерних мереж, стиків та інших елементів будинку, почали проявляти бажання впорядковувати свої прибудинкові території із чітким розмежуванням зон відпочинку, територій для дитячих майданчиків та наболілої для всіх проблеми відсутності парковочних місць для автомобілів. Поступово у деяких будинках почали з’являтись такі відокремлені території для тих чи інших потреб мешканців. Таким чином сусіди успішно вирішують конфліктне питання стихійних стоянок автівок на зелених зонах та роблять свій двір більш охайним, безпечним і функціональним.

В цьому році планується зробити комплексний капремонт двох прибудинкових територій на Вишеньці

Минулого року департамент житлового господарства міської ради спільно із мешканцями шести висоток прийняв рішення підійти комплексно до благоустрою і зонування прибудинкових територій. Провести такий експеримент зголосились мешканці будинків вул. Фрунзе, 65,67,69,71 та вул. Стеценка, 48 і 50. Мешканці цих дев’ятиповерхівок вирішили взяти участь у співфінансуванні робіт та першими у місті побачити свої двори повністю оновленими.

«Люди в переважній більшості з розумінням підійшли до пропозиції взяти участь у реконструкції нашої прибудинкової території, і в результаті всі дуже задоволені. Сьогодні у нас великі плани: ми збираємось утеплювати одну стіну. В будинку ми вже привели в порядок свій фасад, почистили підвали, в під’їздах поставили акустичні датчики. В нас на сходах лампочки не горять цілодобово, а зайшла людина, ключами подзвеніла – лампочка включилась, пішла – виключилась. Причому активну допомогу нам надає ЖЕО, тому що у нас не завжди є вся інформація, яку можна було використовувати для покращення нашого будинку. А з ЖЕО у нас дуже тісно налагоджена співпраця. Зараз там працює багато молодих людей, які хочуть щось робити і дійсно покращувати наші будинки», - розповів старший будинку по вул. Фрунзе,69 Олександр П’ятих.

В цьому році планується зробити комплексний капремонт двох прибудинкових територій на Вишеньці

«Я на всіх зборах говорив: якщо є можливість у людини дати кошти на таку реконструкцію, якщо в людини є машина, і вона краще відчуває себе фінансово, тоді мешканці беруть більшу фінансову участь. Якщо немає такої можливості, наприклад, у пенсіонера з тисячею гривень пенсії, - просто язик не повернеться просити кошти, - розповів депутат міської ради Петро Бабій, який сприяв реалізації цього проекту. – Ініціатива була від кількох людей. Перший рік у нас нічого не вийшло. Мешканці не дуже підтримували. Ми спочатку зробили дитячий майданчик. Потім вирішили зробити парковку. Бо раніше зразу біля майданчика на зеленій зоні стояло повно машин, і двір був зовсім невпорядкований. Ці всі роботи вдалось виконати з допомогою міської влади. І двори стали красиві і затишні».

У пілотних дворах території для паркування автомобілів чітко відокремлені від зон для дозвілля, занять спортом та відпочинку. Облаштовано дитячі майданчики, відремонтовано спортивний майданчик (поле для міні-футболу та баскетболу), встановлено турніки для занять стрітворкаутом. В цьому році департамент міського господарства планує додатково облаштувати спортивно-тренажерний майданчик.

В цьому році планується зробити комплексний капремонт двох прибудинкових територій на Вишеньці

У дворах проведено капремонт асфальтного покриття загальною площею 2,5 тис. м2, створено 68 паркувальних місць для автівок жителів. Розширили проїзди для забезпечення двохстороннього руху. Під час відновлення тротуарів врахували потреби людей з обмеженими фізичними можливостями, які пересуваються на візках, та молодих мам, які гуляють із дітьми в колясках.

В оновлених дворах усі огородження і об’єкти благоустрою мають однаковий вигляд. Встановлено 940 погонних метрів декоративного огородження, 39 лавок для відпочинку. Відремонтовано також усі входи у під’їзди та підвали, відокремлено зони для озеленення. Із настанням тепла мешканці вже планують засаджувати квітами свої нові клумби, в які під час реконструкції було завезено 93 м3 ґрунту.

В цьому році планується зробити комплексний капремонт двох прибудинкових територій на Вишеньці

«З міського бюджету на реконструкцію цих дворів було виділено 1,4 млн. грн. У цьому році ми плануємо в такому ж форматі зробити комплексний капремонт прибудинкових територій на вул. Космонавтів від будинку №5 до Космонавтів,13. Там також буде відремонтовано два великих двори зі становленням дитячих майданчиків, благоустроєм і парковками. Вартість робіт приблизно така ж, як у цих дворах по вул. Фрунзе та Стеценка, – каже в. о. міського голови Сергій Моргунов. – У таких проектах дуже важлива співпраця і мешканців, і депутатів від цих округів, і міської влади. Одне діло, коли з бюджету виділено кошти, роботи виконані, пройшло півроку і те, що було зроблено, не зберігається і не цінується. Ми сьогодні бачимо, що пройшов зимовий період, а двори, які були зроблені в минулому році, в гарному стані. Тобто люди бережуть те, в створенні чого вони брали участь. Це дуже важливо, і я думаю, що в цілому по місту за участю людей і міської влади можна багато чого зробити, і воно буде берегтись громадою».

Перебуваючи на відремонтованих прибудинкових територіях, Сергій Моргунов перевірив і стан підвальних приміщень, які оцінив як задовільний. Водночас зауважив, що в підвалах має бути більше світла і постійний контроль над тим, щоб люди не захаращували підвали.​



Переглядів: 5626
Поширень: 0