В Гайсинському лісі оселилась рідкісна тварина

Лань-альбінос поселилась в одному з лісів Вінниччини. Білявку, у стаді з іншими ланями, зафіксували в своїх угіддях гайсинські лісівники.  

У вольєрному господарстві Гайсинсих лісів ланей розводять четвертий рік поспіль. Це цінний мисливський вид завезений до України.   

«За даними обліку мисливських тварини у 2020 році, у мисливських угіддях держпідприємств лісового господарства Вінницького ОУЛМГ (Дашівське ДЛМГ, Бершадський та Гайсинський лісгоспи) нараховується 79 ланей, найбільше – у Гайсинському лісгоспі», - йдеться на сайті Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства.

Гайсинські лісівники починали із 25 голів лані (7 самців і 18 самок), привезених із приватного мисливського господарства «Вепр» (Гайсинський район). «Перепис» 2019 року зафіксував 35 голів лані, у 2020 році – 45 ланей, причому частину реалізували.

«Тварин у вольєрі утримують для збільшення поголів’я, створюючи для цього всі необхідні умови: водопій, годівниці, солонці. На території вольєру облаштоване приміщення для зберігання кормів, а за вольєрним господарством наглядають єгер та штатний працівник», розповідає мисливствознавець ДП «Гайсинський лісгосп» І. Злепко.

Лань європейська дещо менша за інших оленів. Відрізняється граційністю та спритністю, перестрибуючи перешкоду, плавним вигином спини зачаровує взір спостерігача. Працівники, що доглядають за ланями у вольєрі Гайсинського лісгоспу, відзначають їхню полохливість, навіть при наближенні годування тварини не підходять близько.

Самки за розмірами менші за самців і не мають рогів. Забарвлення спини та боків лані рудувато-буре, «розмальоване» світлими плямами, хребет має темну смугу.

А серед «гайсинських» ланей живе одна особлива самиця, альбіноска. Поширена думка, що ці тварини мають слабший імунітет, ніж звичайні, часто хворіють і потомство приводять рідко. Проте ця особлива білосніжна лань минулого року стала мамою, оленятко народилося звичайного забарвлення. У другій половині травня-червні самиці лані народжують, тому й цього року лісівники зможуть побачити, як часто передається потомству відсутність кольору у спадок.



Переглядів: 3361
Поширень: 3

Останні новини