«Податкові канікули». Що потрібно знати ФОПам?

Під час карантину обласний Контакт Центр Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області став одним із потужних комунікаторів між Фондом та громадянами.

Щодня на «гарячу лінію» телефонують не лише з пенсійних питань, чимало дзвінків надходить і від фізичних осіб-підприємців. Що саме передбачають останні законодавчі зміни в роботі ФОПів, кому та як сплачувати єдиний соціальний внесок під час карантину та як будуть застосуватись штрафні санкції до платників ЄСВ? Це неповний перелік запитань.

Аби краще розібратись як діяти платникам під час «податкових канікул», ми зібрали найбільш актуальні запитання ФОПів, роз’яснення на які надають наші фахівці. Отже:

Хто саме і на який час звільняється від нарахування та сплати ЄСВ?

З 1 до 31 березня, і з 1 до 30 квітня 2020 року фізособи-підприємці звільняються від нарахування та сплати ЄСВ. Тобто, за березень і квітень не сплачують ЄСВ за себе фізичні особи-підприємці на усіх системах оподаткування, самозайняті особи та члени фермерських господарств.

Від яких штрафних санкцій звільняються платники єдиного внеску?

На період з 1 по 31 березня та з 1 квітня по 30 квітня 2020 за несвоєчасну, неповну сплату ЄСВ або несвоєчасне подання звітності з ЄСВ штрафні санкції тимчасово не застосовуються.

Також, протягом цього періоду, платникам єдиного внеску не нараховується пеня, а нарахована пеня за ці періоди підлягає списанню.

Чи звільняються від сплати ЄСВ роботодавці?

Ні, фізична особа-підприємець за себе ЄСВ може не сплачувати, однак за найманих працівників, роботодавець будь-якої форми власності повинен сплачувати в розмірі не менше мінімального страхового внеску.

Що робити якщо платник заздалегідь заплатив ЄСВ за березень і квітень?

Якщо підприємець заздалегідь сплатив ЄСВ за березень та квітень, такі суми будуть кваліфіковані як переплата, і ця переплата буде зараховуватися автоматично, відповідно до поданої декларації, на наступні періоди.

Як обмежуються податкові перевірки на час карантину?

Документальні та фактичні перевірки, що були розпочаті до 18 березня 2020 року та не були завершеними, тимчасово зупиняються на період до 18 травня. При цьому дія мораторію не поширюється на камеральні перевірки звітності з єдиного внеску.

Нагадуємо, для отримання консультацій для жителів області діє безкоштовний номер Контакт центру 0-800-219-108. Для вінничан: 50-88-81, 50-88-82, 50-88-83.



Переглядів: 4766
Поширень: 1

Останні новини