Для вінницьких породіль впроваджують проєкт “Е-малятко”

На початку січня в Україні було впроваджено проєкт “Е-малятко”. Інформацію про його реалізацію опубліковано ще в липні минулого року. 

Затвердив дану постанову експрем'єр-міністр Володимир Гройсман. Підготовка до його провадження тривала шість місяців. Зараз проєкт запускають в тестовому режимі. Одним з міст, які спробували нововведення є Вінниця.

Про впровадження проєкту “Е-Малятко” розповів на своїй офіційній сторінці у Фейсбук голова Вінницької ОДА — Владислав Скальський. У дописі було зазначено, що “Е-малятко” - це нова електронна послуга, яка дозволяє батькам відразу в пологовому подати заявку та отримати 10 соціальних послуг. Спочатку це стане можливим у Вінниці, але в планах впровадити її в області.

Крім отримання свідоцтва про народження дитини, у Вінниці батьки відтепер можуть оформити ще 10 послуг. Батьки новонародженої дитини зможуть отримати державну реєстрацію народження дитини та її походження, реєстрацію місця її проживання, призначення державної допомоги при народженні дитини, призначення допомоги на дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях, внесення відомостей про дитину до Реєстру пацієнтів, що ведеться у центральній базі даних електронної системи охорони здоров’я, реєстрацію дитини у Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків, видачі посвідчень батьків багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім’ї, визначення належності новонародженої дитини до громадянства України, внесення інформації про новонароджену дитину до Єдиного державного демографічного реєстру з присвоєнням унікального номера запису в ньому.

У світовій практиці вже є подібні приклади. У Новій Зеландії, Австралії, Сербії та Канаді надаються до п’яти послуг. Україна пішла далі, шляхом створення сприятливих умов для реалізації прав дитини.

Оформити заявку зможе один з батьків у лікарняному кабінеті. Для цього треба надати посвідчення особи та ідентифікаційний номер. Спеціаліст внесе і заповнить заявку на комп’ютері. Далі треба перевірити правильність внесення даних та зазначити, які додаткові послуги потрібні.

Кандидат медичних наук, головний спеціаліст «Акушерство та гінекологія» ДОЗ Вінницької ОДА, заступник головного лікаря ВОКЛ ім. М.І. Пирогова з акушерсько-гінекологічної допомоги, завідувач Обласного перинатального центру ВОКЛ ім. М.І. Пирогова, асистент кафедри акушерства та гінекології №2 ВНМУ ім. М.І. Пирогова Кукуруза Інна Леонідівна розповіла більш детально про реалізацію постанови на практиці:

Кожен в кожному пологовому будинку, адміністратор забезпечив робоче місце для працівника реєстратора, — коментує Інна Кукурузакімнати обладнані потрібною технікою, комп’ютері підключені до швидкісного інтернету. Працівники пройшли потрібне навчання. Всі вимоги, які були прописані постановою були виконані в зазначені строки. Зараз закон тільки впроваджується. На державному рівні потрібно ще пройти певні сходинки для його реалізації. Вже залучено дуже багато міністерств та департаментів. На місцевому рівні, з технічної сторони, ми готові приступати до роботи. Одразу будуть надаватись всі десять послуг. Ми вже в проєкті. Маю надію, що вже в лютому проєкт запрацює на всі сто відсотків.”

Що зміниться?

Раніше при отриманні свідоцтва про народження потрібно було заповнювати форму від руки, чекати поки працівники завезуть документи до РАЦСу. В середньому доводилося чекати добу. Відтепер це все триватиме значно швидше, а вірогідність помилок зведено до нуля. Якщо батьки, надумають оформити допомогу по народженню дитини, потрібно буде додатково надати спеціалісту інформацію про банківський рахунок чи відділення “Укрпошти”. Для підтвердження інформації про шлюб батьків потрібно буде вказати дату реєстрації шлюбу та місто де батьки одружились, програма підтягує дані автоматично.

Правильність заповнення інформації буде контролювати не тільки працівники, а й система яка працює в режимі дабл-чек. Оформлення послуг є безкоштовним, за винятком адмін збору за реєстрацію місця проживання, його вартість 13,60.

Працювати проєкт буде в одинадцяти містах України. Тестувати його планують два роки. Якщо попит серед батьків буде великим його запустять по всім містам країни.

Нагадаємо, що у 2018 році українські матусі почали отримувати “Бебі-бокси” одразу у пологовому будинку. Таку ініціативу уряд Гройсмана ухвалив ще влітку 2018, а отримувати пакунки породіллі почали вже восени 2018. Сподіваємось, що цей проєкт теж буде так само успішно втілено в життя.




Переглядів: 7118
Поширень: 3

Останні новини