За останні два роки велоінфраструктура у міста з’явились нові велодоріжки, велопрокат та кілька сотень парковок

За два останні роки у Вінниці побудовано 360 парковок на 720 велосипедів, по території міста встановлено 15 станцій муніципального велопрокату Nextbike зі 120 велосипедами. Кількість оренд протягом першого повноцінного сезону 2019 року (квітень-вересень) склала близько 30 тисяч. Починають користуватись велосипедами під час виконання своїх посадових обов’язків працівники виконавчих органів міської ради. На перетині найбільш актуальних веломаршрутів встановлені станції технічного самообслуговування. Наразі загальна протяжність велошляхів різного типу становить 60.

Розвиток велосипедної Вінниці розпочався у 2011 році. Тоді у місті почали з’являтись перші вело-пішохідні доріжки та велосмуги. За ініціативою місцевих велоактивістів, яка була підтримана на той час міським головою Володимиром Гройсманом, велосмуги були створені по вул.Пирогова, на проспектах Космонавтів та Юності. 

«Найдовший велосипедний маршрут, що проходив по Хмельницькому шосе від Західного Автовокзалу до площі Гагаріна, склав 3,8 км. Варто зазначити, що вело-пішохідна смуга діє і по цей день, а велосмуги на вул.Пирогова та просп. Космонавтів у 2015 році трансформувалися у  більш безпечні виділені велосипедні доріжки», - розповів головний спеціаліст відділу транспорту та зв’язку департаменту енергетики, транспорту та зв’язку міської ради Андрій Сорокін .

У 2013 році була розроблена та затверджена рішенням сесії міської ради Програма розвитку велосипедного руху у м. Вінниця на 2013-2020 роки. Тоді було поставлено ціль облаштувати 85 км велосипедних маршрутів різного типу та влаштувати  велопарковки по всьому місту. 

«З того часу в рамках Програми щороку реалізуються передбачені нею заходи – з’являються нові кілометри велодоріжок та велосмуг, а також нові паркомісця, - розповідає Андрій Сорокін. – Підчас реконструкції, поточного чи капітального ремонту вулиць обов’язково відшуковується можливість облаштування велоінфраструктури. На сьогоднішній день у місті налічується вже 60 км велосипедних шляхів різного типу. Найдовший веломаршрут має протяжність майже 9 кілометрів. Він пролягає по Хмельницькому шосе – просп.Юності – вул.А.Первозванного – вул.Пирогова – Гніванському шосе – Об’їзному шосе – Барському шосе», - каже Андрій Сорокін.

У 2018 році в рамках співпраці зі Швейцарською Конфедерацією розпочалась реалізація заходів, які були спрямовані на покращення «м’якої мобільності». Побудовано 360 парковок на 720 велосипедів, 190 з них встановлені поблизу закладів освіти і мають накриття. Ще 170 парковок були встановлені біля адміністративних будівель, закладів охорони здоров’я та спортивних комплексів. 

Минулого року у Вінниці з’явився муніципальний велопрокат Nextbike. Окрім цього закуплені велосипеди та засоби безпеки (жилети, шоломи тощо) для користування працівниками муніципалітету. Для виконання службових обов’язків протягом сезону 2019 року велосипедами скористались працівники 22 департаментів міської ради, 3 відділів та 4 комунальних підприємств. 

З 2019 року у місті запроектовані велосмуги на проїжджій частині почали виділяти червоним кольором (вул. Замостянська, вул. Воїнів Інтернаціоналістів) задля підвищення уваги автомобілістів.

Протягом 2019 року в рамках співпраці з Швейцарською Конфедерацією реалізовувався проект «Місто для велосипедистів», в рамках якого було встановлено 10 мап велосипедних маршрутів, кожен вінничанин чи турист може зорієнтуватись у наявних веломаршрутах та сформувати свій. Також на мапі вказані заплановані на найближчий час велодоріжки та смуги, існуючі станції прокату велосипедів Nextbike та велостанції технічного самообслуговування. Самі станції встановили в 2019 році у кількості 10 штук на перетині найбільш актуальних веломаршрутів. На станціях велосипедист може полагодити свій двоколісний транспорт, не звертаючись до веломайстерень.




Переглядів: 4311
Поширень: 2

Останні новини